ADAM ŤOUPALÍK: FORMA MI STOUPÁ A CHCI ŠAMPIONÁT VYHRÁT! ZNALOST DOMÁCÍ TRATĚ BUDE VÝHODOU

Milovníci cyklistiky se sejdou nejprve ve čtvrtek 23. června v Kovářově u Milevska, kde se uskuteční časovka jednotlivců. Boje o nejlepší české a slovenské cyklisty pak vyvrcholí v neděli 26. června silničním závodem jednotlivců v Mladé Vožici a jejím okolí.


Táborský rodák Adam Ťoupalík reprezentuje hradecký tým Elkov Kasper a při nedělním závodu MČR v Mladé Vožici 26. června má ty nejvyšší ambice. Vítěz silničního šampionátu z roku 2020 a mistr republiky v cyklokrosu z roku 2015 se potýkal na jaře se zdravotními problémy, nicméně v současnosti cítí stoupající formu. Adam Ťoupalík promluvil v rozhovoru pro Speciální cyklomagazín Jihočeských týdeníků o přípravě na šampionát nebo o průběhu letošní sezony. Šestadvacetiletý cyklista z Tábora touží po dalším titulu a dobře ví, kdo by měl patřit k jeho největším soupeřům. Překříží mu někdo jeho plány?

Jak probíhá vaše příprava na letošní mistrovství republiky v silniční cyklistice?

Myslím, že dobře. Jakmile byl už loni stanovený termín šampionátu, hned mi utkvěl v paměti. Vůbec v posledních letech směřuje moje příprava vždy k červnu a červenci, kdy mívám vrcholy silniční sezony. Na závod se moc těším. Třeba se mi vše sejde a povede se pěkný výsledek.

Jakou zatím prožíváte sezonu z osobního hlediska?

Měl jsem cíle už na jaře, kdy jsem jel dva závody ve Francii. Nejprve týdenní závod Okolo Normandie, na který navazoval závod v Ardenách. Žádný dílčí výsledek se mi ale ve Francii nepovedl. V Ardenách jsem pak onemocněl a měl jsem lehký náznak na zápal plic, takže jsem se z těchto zdravotních problémů nějakou dobu dostával. Dal jsem si závodní pauzu, ale v poslední době jsem se do závodního kolotoče znovu vrátil.

Kde jste závodil v posledních týdnech?

Na konci května jsme absolvovali další etapový závod ve Francii, kde se mi celkem dařilo. Celkově jsem dojel asi na 15. místě.

Na jaké výsledky dosáhl váš tým Elkov Kasper?

Podařilo se nám dva závody ve Francii vyhrát a měli jsme i spoustu dobrých výsledků mezi jednotlivci. Tým je suprově připravený a já cítím, že mi forma stoupá. Vrcholem pro mě budou závody v červnu a v červenci.

Co říkáte na kopcovitou trať v místě konání šampionátu na Mladovožicku? Bude vám sedět?

Závod bude opravdu těžký, ale myslím, že trať mi bude sedět. Loni jsem si zkusil ve Vožici pohárový závod a myslím si, že letošní mistrovství bude podobné. Kopcovité tratě mi sedí. Nebude to extrém jako nějaká alpská etapa, ale něco tam nastoupáme. Kopec by měl mít zhruba deset minut, pak je tam ještě jeden. Myslím, že bych to měl v pohodě zvládnout. Ke konci závodu bude rozhodovat výkonnost.

Jaké cíle si dáváte pro hlavní závod letošního mistrovství České republiky v silniční cyklistice v Mladé Vožici?

Před dvěma lety se mi podařilo mistrovství republiky vyhrát, takže mám cíle opět ty nejvyšší a chci šampionát vyhrát.

Kdo bude vaším největším soupeřem?

Bude jich docela dost a sílu budou mít závodníci jezdící v zahraničních týmech u profesionálů. Z mladých závodníků má ve třiadvacítce výbornou formu Mathias Vacek, kterého považuji za jednoho z favoritů.

Ve Vožici nastoupí i Zdeněk Štybar, který zatím prožívá kvůli zdravotním potížím ne úplně povedenou sezonu. Jakým pro vás bude soupeřem?

Nechci říkat, že to má Zdeněk podobně jako já, ale taky se mu zatím v sezoně nic nepodařilo. Věřím, že se rozjíždí, že tvrdě trénuje. Určitě bude pro mě i pro náš tým velkým soupeřem.

Co očekáváte od kovářovské časovky?

Na časovku se nespecializuju, ale vždycky ji beru jako dobrý trénink. V Kovářově trať znám, často v těchto místech trénujeme. Není to jednoduchá trať, není tam skoro kousek roviny, silnice pořád stoupá. V časovce si žádné cíle nedávám, ale pokusím se ji odjet co nejkvalitněji.

Do časovky i hlavního závodu nastoupí i váš bratr Jakub. Očekáváte mezi sebou nějaké soupeření, ačkoliv jste součástí stejného týmu?

Týmovou taktiku jsme zatím nestanovili, ale každý závodník ví, jak na tom je, kdo má jaké cíle. Závodit mezi sebou bychom určitě neměli. Podobné to bude s dalším Táborákem Michaelem Borošem. Jsme v hradeckém týmu tři závodníci z Tábora, což je trochu paradox. Všichni tři budeme chtít předvést co nejlepší výkon. Doufám, že nás fanoušci podpoří, když jedeme mistrovství republiky v podstatě doma. Věřím, že znalost domácího prostředí i tratě pro nás bude výhodou.

ROZHOVOR Josef Janda