ALVARADOVÁ VYHRÁLA POSLEDNÍ DÍL SP

Závěrečný závod, pouze pětidílného seriálu Světového poháru, který se dnes jel na okruhu v Overijse, vyhrála Ceylin del Carmen Alvaradová a spolu s ní na stupně vítězek vystoupily její krajanka Lucinda Brandová, již před dnešním startem jistá vítězka celkového hodnocení a třetí dojela Manon Bakkerová. Z našich závodnic byla nejlepší Tereza Vaníčková na 45. místě, v kategorii závodnic U23 devatenáctá.


Podle předpokladů se hned od startu na čele usadily favoritky - Alvaradová, Brandová, Denise Betsemaová,  Annemarie Worstová (všehny Niz.) a Sanne Cantová z Belgie. Tempo udávala Alvaradová a hodně vepředu se držely dvě Angličanky Anna Kayová a Evie Richardsová, zatímco Pavla Havlíková po prvním okruhu na 46. místě již ztrácela 1:22, ještě více pak Tereza Švihálková, Tereza Vaníčková a Elizabeth Ungermanová. Pomalejší první kolo měla již tradičně  Američanka Clara Honsingerová, na dvanácté pozici byla zpět o 27 vteřin, ještě hůře se nes dařilo čtvrté ženě průběžného hodnocení seriálu Katě Blance Vasové z Maďarska.

Úřadující mistryně světa Alvaradová ale od druhého kola již začínala soupeřkám ujíždět. Smířit se s tím nechtěla ale vítězka minulého závodu z Hulstu Betsemaová a na Alvarodovou se dotáhla, stejně jako později i Brandová. Kupředu se začala posouvat Honsingerová, ve třetím kole již jezdící na páté pozici a rychle se přibližovala úplnému čelu. To však již tempo diktovala Brandová, ale těsně za jejím kolem se držely Alvaradová, Betsemaová a další Nizozemka Manon Bakkerová.

Ve čtvrtém kole již Alvaradová a Brandová jely na čele ve dvojici a třetí byla Honsingerová před Bakkerovou. Do závěrečného kola vjížděly bok po boku Brandová s Alvaradovou, osm vteřin za nimi Honsingerová a Bakkerová. V první polovině okruhu však Alvaradová hodně zrychlila a Brandovou setřásla, síly začaly docházet Honsingerové, a tak nizozemský triumf za vítězkou stvrdily Brandová a Bakkerová. V závěru došlo na český minisouboj o nejlepší naši závodnici a překvapivě v něm měla navrch Vaníčková, která se dostala před mistryni republiky Havlíkovou,Tereza Švihálková a Elizabeth Ungermanová byly ze závodu pro velkou ztrátu odvolány v závěru čtvrtého kola.

"Nemohu se na to vymlouvat, strašně jsem si závod protrpěla, Nejsem žádný běžec a zde v tom blátě se běhalo až příliš. Doufám, že příští týden na světovém šampionátu to bude lepší," řekla Pavla Havlíková.

Výsledky:

Ženy:

1. Alvaradová 49:48, 2. Brandová +20, 3. Bakkerová (všechny Niz,) +21, 4. Honsingerová (USA) +34, 5. Betsemaová (Niz.) +40, 6. Cantová (Belg.) +48, ...45. Vaníčková +7:35, 47. Havlíková +7:53, 54. Ungermanová, 55. Švihálková (všechny ČR) obě -2 kola.

Konečné pořadí SP:

1. Brandová 180, 2. Alvaradová 142, 3. Betsemaová 129, 4. Honsingerová 102, 5. Vasová (Maď.) 86. 6. Cantová 86.