BITVA TITÁNŮ VE PROSPĚCH VAN DER POELA

Nevídanou bitvu dvou titánů cyklokrosových tratí Mathieu van der Poela a Wouta van Aerta na světovém šampionátu v Hoogerheide v Nizozemí rozhodl až ve strhujícím finiši na domácí trati M. van der Poel. Bronz vybojoval další Belgičan Eli Iserbyt, náš Michael Boroš skončil jedenadvacátý, Jakub Říman dojel na 29. místě.


Odhadem šedesát tisíc příznivců, z nichž více jich asi bylo přece jen z Belgie, hnalo oba velikány svými hlasivkami kupředu a oba si nedarovali ani centimetr tratě zadarmo. Hned po startu vyrazil dopředu M. van der Poel, ale jeho velký rival si jeho nástup pohlídal a zavěsil se za jeho zadní kolo. A tak to bylo po většinu závodu. Několikrát se M. van der Poel snažil nastoupit, nejnadějněji to vypadalo v sedmém okruhu, kdy se svému sokovi vzdálil asi na deset metrů, ale i van Aert byl nesmírně silný a všechny pokusy zlikvidoval.

Boroš se pohyboval v počátku závěru druhé desítky, ale od čtvrtého kola začal pořadím stoupat a před polovinou závodu se dostal na jedenáctou pozici. V polovině závodu vedla nejlepší dvojice před Belgičany Michaelem Vanthourenhoutem a Gerbenem Kuypersem o 34 vteřin, ovšem pořadí za nejlepší dvojicí se často přelévalo. V sedmém kole se boj o bronz zúžil na dvojici Eli Iserbyt (Belg.) a Lars van den Haar (Niz.).

Většinu času jel na čele van der Poel, ale v posledním okruhu převzal iniciativu van Aert, ale bylo jasné, že pokud jeden z nich neudělá zásadní chybu, rozhodne se až ve spurtu. Ten je v Hoogerheide hodně dlouhý a navíc do značného kopce. Na rovinku vjeli oba adepti na zlato bok po boku a vypadalo to, že nikomu se nechce nastoupit a dát soupeři šanci se za ním vyvézt. Ale rychle nasadil van der Poel a jeho atak byl doslova smrtící. Na silnici často slavící úspěchy ve spurtu van Aert dnes nenašel odpověď a do háku se van der Poelovi nedostal. Bylo rozhodnuto - poměr zlatých medailí z MS se změnil na 5:3 ve prospěch dnes vítězného van der Poela, bronz vybojoval Iserbyt s vteřinovým náskokem před van der Haarem.

Ještě do závěrečného kola vjížděl Boroš na patnáctém místě, ale v něm se přes něj přehnalo šest soupeřů, takže nakonec z toho bylo až 21. místo. „S výsledkem samozřejmě spokojený nejsem. Chtěl jsem víc, ale bylo to trápení celý den. Prostě to nebylo ono. Neměl jsem nohy a nebyl schopný jet víc. Nevím, co k tomu dodat. Prostě to nevyšlo tak, jak jsem si představoval,“ řekl zklamaný Michael Boroš po posledním a nejdůležitějším závodě cyklokrosové sezóny. „Sezóna byla rozhodně lepší, než ta minulá. Některé výsledky se mi podařily, škoda jen toho mistrovství světa. Asi mi úplně nevyšlo načasování formy, protože jsem zajel lepší výsledek o týden dřív a trochu jsem čekal, že to vygraduje dneska. Bohužel to nevyšlo, tak uvidíme, co s tím uděláme na příští rok v Táboře,“ připomněl Boroš vrchol příští sezóny, kdy se o světový titul bude bojovat v jižních Čechách.

Výsledky:

Muži:

1. M. van der Poerl (Niz.) 1:07:20, 2. van Aert stejný čas, 3. Iserbyt (oba Belg.) +12, 4. van der Haar (Niz.) +13, 5. M. Vanthourenhout +46, 6. Kuypers (oba Belg.) +54, ...21. Boroš +1:57, 29. Říman (oba ČR) +3:52.

FOTO Josef Janda