Boj o nominaci na mistrovství světa v Táboře začíná

Do startu světového šampionátu v cyklokrosu v Táboře zbývá 168 dní. Kandidátů na reprezentační dres je mnoho. Snem většiny českých cyklokrosařů je představit se v národních barvách před domácím publikem. O konečné nominaci na únorový vrchol sezony rozhodne cyklokrosová komise a prezidium českého svazu cyklistiky. Návrh předloží reprezentační kouč Petr Klouček, kterého jsme vyzpovídali.


Už máte představu, kolik budete na mistrovství světa v Táboře nominovat českých reprezentantů?

Budeme se snažit obsadit všechny kategorie. Ale zcela určitě neobsadíme všechny kategorie v plném počtu. Nechceme, aby se na start postavili závodníci nebo závodnice bez potřebné výkonnosti a předpokladu, že budou schopni mistrovský závod solidně dokončit.

Takže je možné, že by se v nominaci mohli objevit bratři Adam a Jakub Ťoupalíkové, nebo sourozenecké trio Kopeckých?

Rád bych všechny jmenované v cyklokrosu viděl. Pokud budou mít dostatečnou výkonnost, tak určitě mohou startovat.

Jaká jsou nominační kritéria?

Nominační kriteria pro jednotlivé kategorie jsou jasně daná. Jistou účast by měl mít vždy mistr republiky. Další kandidáti vzejdou podle pořadí ve Světovém poháru nebo ze světového rankingu jednotlivých kategorií. Většinou splní nominační kritéria tak dva až tři závodníci v každé kategorii, další pak budeme nominovat podle momentální výkonnosti.

Připadají v úvahu i další silničáři nebo bikeři?

Samozřejmě. Ale vše je závislé na jejich výkonnosti před světovým šampionátem. Nechceme nikomu bránit, naopak budeme rádi za větší konkurenci. Svoji výkonnost by měli však prokázat nejen doma, ale i na závodech v zahraničí.

Ve čtvrtek se poprvé po delší době představil v etapovém závodě kolem Norska i Zdeněk Štybar. Jak to vypadá s jeho startem na MS v Táboře?

Zdeněk chce v Táboře startovat a my se na něho těšíme. Po jeho zdravotních problémech a hodně zredukované letní sezóně asi nemůžeme očekávat zázraky. Ale věřím, že bude dobře připraven.

Každoročně jsou naplánována reprezentační soustředění. Prozradíte, kolik jich letos proběhne, kdy a kde se uskuteční?

Letos se budeme scházet pouze v dějišti šampionátu, v Táboře. Z jasných důvodů. Aby si všichni nominovaní co nejvíce zvykli na trať a na prostředí. Navíc máme v hotelu Relax, který je prakticky na trati MS, ideální zázemí, máme zde najeté i tréninkové trasy. Prostě nám tady všechno ideálně vyhovuje. První předsezónní soustředění bude už v září, druhé proběhne před mistrovstvím Evropy a třetí nás čeká začátkem prosince. Všechna tato soustředění budou pouze pro mládežnické kategorie. Chybět budou zástupci elitních kategorií mužů i žen, kteří mají vlastní týmové programy. Závěrečný sraz reprezentantů všech kategorií proběhne v polovině ledna a to za účasti nominovaných závodníků a případně i náhradníků.

Bude česká reprezentace startovat i na závodech Světového poháru?

Pojedeme všechny závody, které jsou vypsané pro mládežnické kategorie. To znamená pro juniory, juniorky a muži kategorie U23. Navíc budeme startovat i na listopadovém mistrovství Evropy ve francouzském Pont Chateau. V elitních kategoriích je pro státní reprezentaci vypsáno pouze ME a MS, které budeme samozřejmě také zajišťovat. Ve SP tyto kategorie startují v rámci svých klubových týmů.

Termíny reprezentačních soustředění

11.-14. září mládežnické kategorie

23.-26. října mládežnické kategorie

4.-7. prosince mládežnické kategorie

15.-19. ledna – pro všechny věkové kategorie

Světový pohár 2023/24 – celkem 14 závodů

Z toho 6 závodů pro kategorie junioři, juniorky a U23 muži

19. listopadu Troyes (FRA)

26. listopadu Dublin (IRL)

17. prosince Namur (BEL)

23. prosince Antwerpen (BEL)

21. ledna Benidorm (ESP)

28. ledna Hoogerheide (NED)