BOROŠ POTVRDIL ROLI FAVORITA A MÁ ČTVRTÝ TITUL

Po roční pauze vystoupil na domácím cyklokrosovém šampionátu v Jabkenicích Michael Boroš z ČEZ Cyklo teamu Tábor na nejvyšší stupeň a vybojoval svůj již čtvrtý titul. Spolu s ním brali medaile stříbrný Tomáš Paprstka (GAPP System - KOLOFIX MTB Racing Team) a třetí Josef Jelínek (Cyklostar Trek Pirelli). Nejlepší z jezdů kategorie U23 byl celkově čtvrtý Jakub Říman (Auto Škoda Mladá Boleslav).


Start měl nejlepší Paprstka a Jelínek, vepředu byli i další jezdci kategorie U23 Šimon Vaníček (ČEZ Cyklo Team Tábor) a Jakub Říman (Auto Škoda Mladá Boleslav). Hned první překážky znamenaly stop pro jednoho ze spolufavoritů Adama Ťoupalíka (Elkov Kasper). Nejprve měl pád po hned startu, když špatně našlápl pedál a definitivní konec přišel za necelou minutu, když po první přeskočené kládě do druhé najel přímo, poroučel se přes řidítka a zlomil přední kolo. Tím pro něj závod skončil stejně jako sen o zisku druhého titulu. Jeho devatenáctiletý bratr Jakub dopadl podobně, ve druhém okruhu namotal řetěz a hodně ztratil, nakonec ale vyválčil páté místo.

Boroš na posledních sedmi šampionátech stál vždy na stupních vítězů a dnes tuto sérii prodloužil .Po vlažnějším začátku, když v cíli úvodního kola byl šestý, se již ve druhém kole propracoval do vedení a přesvědčoval o své roli největšího favorita. Nicméně Paprstka, čtyřnásobný vítěz domácího poháru se vzdát nechtěl, ale od třetího kola se mu Boroš přece jen začal vzdalovat a před Paprstku se naopak dostal Jelínek.

Klid Boroše dostal trhlinu ve třetím kole, kdy po podklouznutí předního kola musel rovnat řidítka a Jelínek s Paprstkou se před něj dostali. Zatímco Paprstku dokázal Boroš předjel vzápětí, Jelínek na nic nečekal a ujížděl dál s malým náskokem. Ale i toto manko dokázal Boroš zlikvidovat a pak si již jel v poklidu pro nejcennější medaili.

Svůj náskok na velice fyzicky náročné trati navyšoval pomalu, ale jistě. Na druhém místě se usadil po překonání malé krize Paprstka a neochvějně si po letech 2017 a 2019 dojel pro své třetí stříbro, ale spokojen byl jistě i Jelínek, který po loňském čtvrtém místě v Jičíně získal první medaili mezi elitními jezdci.

Obrovskou pochvalu ale jistě zaslouží i dva naši nejlepší junioři Matěj Stránský (IVAR CS - Author Team) a Pavel Jindřich (TJ Stadion Louny) startující mimo závod. Drželi se mezi těmi nejlepšími a když je pořadatelé odvolávali těsně před cílem z trati, tak jeli na třetím resp. čtvrtém místě.

"Jednoduché to určitě nebylo, trať byla rozblácená, fyzicky náročná a trestala každou chybu. Dnes mi to ale sedělo a nezpanikař jsem ani když jsem ve třetím kole přišel o vedení po podklouznutí. Poté co jsem si Tomáše a Pepu v těžkém úseku dojel, tak jsem pokračoval již v klidu a soustředil se na svoji jízdu," řekl v cíli již čtyřnásobný šampion Michael Boroš.

Výsledky:

Muži:

1. Boroš (ČEZ Cyklo team Tábor) 1:00:52

2. Paprstka (GAPP System - KOLOFIX MTB Racing Team) +22

3. Jelínek (Cyklostar Trek Pirelli) +1:04

4. Říman (Auto Škoda Mladá Boleslav) +1:40

5. J. Ťoupalík (Elkov Kasper) 1:45

6. Vaníček (ČEZ Cyklo team Tábor) +3:26.