BRANDOVÁ A VAN AERT VYVÁLČILI V BAHNĚ VÍTĚZSTVÍ

Totální cyklokros - to je nejvýstižnější vyjádření pro třetí díl seriálu Světového poháru, který dnes absolvovali muži a ženy v belgickém Dendermode. V premiéře na této totálně rozbahněné trati slavili vítězství Lucinda Brandová z Nizozemí a Wout van Aert z Belgie. Z našich jezdců dopadl nejlépe na 22. místě Michael Boroš, ostatní hráli druhé housle, Pavla Havlíková, nejlepší z našich žen, skončila na 43. místě.


Totální cyklokros - to je nejvýstižnější vyjádření pro třetí díl seriálu Světového poháru, který dnes absolvovali muži a ženy v belgickém Dendermode. V premiéře na této totálně rozbahněné trati slavili vítězství Lucinda Brandová z Nizozemí a Wout van Aert z Belgie. Z našich jezdců dopadl nejlépe na 22. místě Michael Boroš, ostatní hráli druhé housle, Pavla Havlíková, nejlepší z našich žen, skončila na 43. místě.Že bude bahno se vědělo, že tak hluboké již ne. Navíc se k tomu přidal déšť a silný vichr. Ten měl za následek další práci pro organizátory, zrušena musela být cílová brána a také pozměněna trať okruhu, zmizelo mnoho reklamních ploch, protože nevydržely nápor větru.

Na čele závodu žen se tradičně hned po startu usadily především favorizované Nizozemky Lucinda Brandová, Denise Betsemaová, opět také mladá Maďarka Blanka Kata Vasová, ze druhé desítky se rychle posunula mezi nejlepší mistryně světa Ceylin del Carmen Alvaradová (Niz.). Z našich závodnic nejlépe odstartovala Pavla Havlíková, která jela v úvodu třetí desítky, ale bylo jasné, že jejímu stylu závodění podklad vyhovovat nebude a v cíli již měla na 45. místě ztrátu minutu a půl, zbylé české trio závodnic kategorie U23 Tereza Vaníčková, Tereza Švihálková a Elizabet Ungermanová bylo o dalších deset míst zpět.

Stejně jako před týdnem v Zolderu se z hloubi pole posouvala kupředu americká šampionka  Clara Honzingerová a na okruhu byly vidět komické situace, třeba v blátě zapadlou po kolena i se svým kolem Comptonovou, která se vyprošťovala jen s velkými potížemi.

V cíli druhého kola již vedla Alvaradová o deset vteřin, ale Brandová se na ni v úvodu dalšího  kola dotáhla, Honsingerová již jezdila na třetí pozici a také se rozjela Sanne  Cantová z Belgii. Již před nájezdem do závěrečného čtvrtého kola již opět vedla Brandová a s přehledem si jela ve pro třetí triumf. Alvaradovou si dojela Honsingerová a ukázala, že druhé místo z Zolderu nebylo náhodné a dnes jej zopakovala. Druhou polovinu závodu měla skvělou další Nizozemka Fem van Empel, která se nakonec probojovala na čtvrté místo a vybojovala svůj životní výsledek, šesté místo je i nejlepším umístěním v letošním seriálu pro Cantovou.

"Já viděla jen bláto. Bylo to extrémně náročné, půl závodu jsme běžely a půl jely, něco takového jsem dlouho nezažila. V každém kole se trať rozjížděla a přibývalo vody. Jen ten závod objet bylo docela hrdinství. Ve větru byla navíc hrozná zima. Spokojená asi nejsem, ale ani již na více myslet nemohu," přiznala Pavla Havlíková.

Čtvrtý přímý souboj v sezoně svedli dva největší soupeři a velikáni van Aert a Nizozemec Mathie van der Poel. Po desátém prvenství v závodech Světového poháru van Aert srovnal skore na 2:2, dostal se do čela průběžné klasifikace SP a zároveň ukončil sérii M. van der Poela, který svých patnáct posledních závodů SP vyhrál a po třech letech našel přemožitele.

Na startu chyběl Belgičan Eli Iserbyt, pro něhož po včerejším pádu a zlomené ruce v Zolderu nejspíš sezona skončila, naopak jelo trio našich jezdců Michael Boroš, Jakub Říman a Šimon Vaníček. Hned po startu opanovali čelo favorité - M. van der Poel, van Aert, další Belgičané Michael Vanthourenhout, Toon Aerts a Quinten Hermans a ještě v prvním kole se tam dotáhl Brit Thomas Pidcock, Boroš jel kolem dvacáté pozice.

Van Aerta zbrzdil pád van Kessela, ale z pohody jej to nevyvedlo. Již od druhého okruhu zůstal na čele sám s van der Poelem a vypadalo to na další jejich vzájemný souboj. Dnes to bylo ale jen zdání. Od třetího kola již startovnímu poli jasně vévodil van Aert, kterému viditelně fyzicky náročná trať více vyhovovala než techničtějšímu van der Poelovi. V cíli již měl k dobru půl minuty, minutu zpět byli van Kessel, Hermans a M. Vanthourenhout a blížil se Toon Aerts, náš Boroš se posunul na první dvacítky.

Belgičan dnes byl famózní. Každým šlápnutím se van der Poelovi vzdaloval, v každém kole na něj najížděl kolem půl minuty. V hlubokém blátě a kalužích utopili své naděje postupně např. Němec Marcel Meisen, Nizozemec Lars van den Haar či Brit Thomas Pidcock, kteří shodně své snažení vzdali a závod nedokončili.

Van Aert jel strojově, bahno mu vysloveně sedělo a nakonec vyhrál s neuvěřitelným náskokem 2:49, třetí místo vyválčil dobrým závěrem Toon Aerts. Boroš projel cílem na 22. místě a poprvé v sezoně se dostal na bodovanou příčku v seriálu.

"Byl to masakr, boj o přežití. Abych řekl, tak podobné to snad bylo jen na mistrovství světa ve Valkenburgu. Konečně jsem bodoval, cítím se dobře a závod od závodu se mi jezdí lépe, i když by to mohlo být i lepší. Více jsem z toho nevymáčkl, nechal jsem tam však všechno," řekl Michael Boroš.

Výsledky:

Ženy:

1. Brandová (Niz.) 45:27, 2. Honsingerová (USA) +15, 3. Alvaradová +24, 4. van Empelová +40, 5. Worstová (všechny Niz.) + 45, 6. Cantová (Belg.) +48, ...43. Havlíková +7:31, 55. Ungermanová +10:21, 56. Vaníčková 10:33, 57. Švihláková (všechny ČR) +11:42.

Pořadí po třech závodech:

1. Brandová 120, 2. Alvaradová 77, 3. Betsemaová (Belg.) 68, 4, Vasová (Maď.) 62, 5. Honsingerová 60, 6. Cantová 48.

Muži:

1. van Aert (Belg.) 1:06:10, 2. M. van der Poel (Niz.) +2:49, 3. Toon Aerts +3:06, 4. M. Vanthourenhot +3:42, 5. L. Sweeck (všichni Belg.) +3:58, 6. van Kessel (Niz.) +4:14, ...22. Boroš +8:29, 55. Vaníček, 57. Říman (všichni ČR) oba -2 kola.

Pořadí po třech závodech:

1. van Aert 95, 2. M. Vanthourenhout 84, 3. M. van der Poel 70, 4. Toon Aerts 66, 5. Hermans 59, 6. van Kessel 57, ...40. Boroš 3.