Češi dali v Dublinu o sobě vědět

Českým cyklokrosařům se v Dublinu dařilo. Tři juniorky a Bažant skončili v první desítce, skvělá Zemanová osmá.

Irský Dublin hostil pátý závod letošního ročníku Světového poháru. Na startu byla i sedmička českých reprezentantů. Na podmáčené a blátivé trati bylo na nedělním programu pět závodů různých věkových kategorií.

Program SP v Dublinu

10:00 - junioři

11:00 - juniorky

12:30 - muži U23

14:10 - ženy elite + U23

15:40 - muži elite

Výsledky:

Junioři (39 startujících): 1. S. Viezzi (Ita) 41:39, 2. A. Van Den Boer (Belg.) +8, 3. K. Solen (Niz.) +8, 4. M. Vanden Eynde (Belg.) +8, 5. A. Sparfel (Fra.) +18, 6. D. J. Thompson (USA) +19,...8. Kryštof Bažant +21, 21. Patrik Lienert +2:42.

Ve vyrovnaném a napínavém závodě juniorů bojovalo o vítězství devět závodníků. V předposledním čtvrtém kole ale ostatním soupeřům nastoupil letos pouze jednou poražený Ital Viezzi (na ME čtvrtý) a připsal si druhou výhru ve Světovém poháru. Na stupně vítězů ho doprovodili druhý Belgičan Van den Boer a třetí Nizozemec Solen.

Ve startovním poli se neztratil Kryštof Bažant, který do posledních metrů bojoval o první pětku. Na tu mu nakonec chyběly pouhé tři vteřiny, když obsadil konečné osmé místo. Druhý český zástupce Patrik Lienert dojel jednadvacátý.   

Trenér Petr Klouček: „Kryštof odjel velmi dobrý závod. V některých chvílích to sice nezvládl takticky a nepovedl se mu jen závěr. Během závodu šachoval s přezutím, hledal optimální gumy, když střídal hrubý vzorek se šipkami. Lepší se každým závodem a věřím, že do konce sezony z něj bude pořádný krosař. Myslím, že měl jezdit ve skupině víc vpředu. Kvůli tomu pak musel dohánět každou ztrátu. Bylo vidět, že sílu má a myslím si, že se s ním musí počítat na přední místa. Patrikovi to dneska trochu nejelo, od začátku se s tím pral. V prvním kole zůstal ve skrumáži, pak už si zásadně moc nepolepšil.“

Juniorky (28 startujících): 1. C. Gery (Francie) 39:11, 2. C. Ferguson +25, 3. I. Wolff (obě V. Brit.) +47,…6. Amálie Gottwaldová +1:30, 7. Kateřina Douděrová +1:51, 10. Daniela Hezinová +2:30.

Vítězkou závodu juniorek se stala mistryně Evropy Gery z Francie, která dominovala hned od startu. Na stupně vítězů je doprovodily Britky, druhá Ferguson a třetí Wolff.

Na českou trikoloru byl během závodu krásný pohled. Všechny tři nejmladší reprezentantky jezdily od startu v první desítce, nakonec tam i zůstaly. Amálie Gottwaldová vyrovnala šestým místem letošní nejlepší umístění ze Světového poháru, sedmá dojela Kateřina Douděrová a desátá Daniela Hezinová.

Trenér Petr Klouček: „Dneska to Kátě vůbec nesedlo, takhle špatně se jí dlouho nejelo. V týdnu dost trénovala, když po nemoci doháněla tréninkové manko. Start se vůbec nepovedl Amálce, která odjížděla asi čtvrtá od konce. Ale na konci úvodního kola už byla osmá. Daniela odstartovala kolem patnáctky, potom se probojovala do první desítky, kde už zůstala. Holky se zlepšují každým závodem. Je jim prakticky jedno, na kterém povrchu se jede. Umí zajet všude. Pořadí se ještě může změnit, třetí Angličanka Wolff totiž projela depem bez výměny kola. Je možné, že někdo dá protest nebo si toho všimnul rozhodčí.“

Muži U23 (30 startujících): 1. T. Del Grosso (Niz.) 55:57, 2. E. Verstrynge +13, 3. J. Michels (oba Bel.) +33, 4. R. Lelandais (Fra.) +1:24, 5. Y. Lauryssen +1:33, 6. W. Huybs (oba Bel.) +1:48,…18. Matyáš Fiala +6:00.

Nizozemec Del Grosso si připsal druhé vítězství ve Světovém poháru v kategorii jezdců U23. Zbývající místa na stupních vítězů obsadili Belgičané, druhý dojel Verstrynge a třetí Michels. Matyáš Fiala ztratil na vítěze šest minut a to stačilo na osmnácté místo.

Ženy (44 startujících): 1. L. Brand 54:59, 2. C. Alvarado (obě Niz.) +38, 3. Z. Backstedt (V. Brit.) +45, 4. M. Schreiber (Lucem.) +57, 5. I. Van der Heiden (Niz.) +1:10,…8. K. Zemanová +1:23.

Po druhém a třetím místě se Nizozemka Lucinda Brand dočkala letošního premiérového vítězství ve Světovém poháru. A bylo to prvenství zasloužené. Svým soupeřkám nastoupila hned v úvodním kole a vypracovala si menší náskok. Stíhalo ji trio Alvarado, Backstedt a Schreiber, za nimi se vytvořila početná skupina bojující o páté místo.

Na konci druhého ze šesti okruhů se už zdálo, že krajanka Alvarado krajanku dotáhne, ale náskok lídryně se začal postupně navyšovat. Souboj o třetí místo byl současně i bojem o prvenství v kategorii žen U23 mezi Backstedt a Schreiber. Konečné pořadí se už nezměnilo, vyhrála Brand před krajankou Alvarado a Britkou Backstedt.

Kristýna Zemanová znovu potvrdila, že už patří ke světové špičce. Start se jí podařil, byla v těsném kontaktu s nejlepšími. Po úvodním kole bojovala v početné skupině o páté až jedenácté místo. V jednu chvíli se dokonce dostala i na páté místo, ale nakonec dojela osmá a v kategorii U23 skončila třetí.    

Muži (28 startujících): 1. P. Ronhaar (Niz.) 57:17, 2. L. Sweeck +2, 3. E. Iserbyt +20, 4. J. Wyseure +28, 5. J. Adams +37, 6. T. Nys (všichni Belg.) +59, 7. R. Kamp (Niz.) +59,…

Pátý závod Světového poháru byl dramatický a napínavý až do posledních metrů. V jeho průběhu se na čele vystřídalo několik jezdců, ale nikdo si nedokázal vypracovat rozhodující náskok. V předposledním ze sedmi okruhů šel do vedení Nizozemec Ronhaar a už se zdálo, že duo pronásledovatelů Sweeck a Iserbyt nemá šanci na zvrat. Jenže Sweeck neskutečně zabral a tři sta metrů svého soka předhonil. Ale ani tento fakt Ronhaara nezlomil a v nájezdu do cílové rovinky své druhé vítězství v letošním ročníku Světového poháru uhájil. Třetí Iserbyt si při neúčasti Van der Haara upevnil průběžné vedení v celkovém hodnocení.   

Text Petr Hofbauer, foto Petr Dlask