Česká štafeta pojede v nejsilnějším složení

Hned k úvodnímu závodu 75. světového cyklokrosového šampionátu v Táboře vzhlíží reprezentační kouč Petr Klouček s medailovými nadějemi. „S potěšením mohu říci, že do závodu půjdeme s tím nejsilnějším, co máme k dispozici. Štafetu pojedou v následujícím pořadí Václav Ježek, když spoléháme na jeho startovní kvality a vyzná se v tlačenici, dále pojedou Kristýna Zemanová, Jakub Bažant, Simona Spěšná, Amálie Gottwaldová a závěrečný okruh absolvuje Zdeněk Štybar,“ řekl Klouček.

„Startovali jsme na dvou předchozích závodech štafet, ale nikdy jsme ale nebyli tak silní,“ pokračoval Petr Klouček, který si osobně přál, aby se šampionát jel na sněhu a ledu, ale počasí jeho přání nevyslyšelo. „Já osobně raději sníh, ale řada závodníků raději závodí na bahně, především ti, co cyklokros kombinují s horskými koly,“ dodal Klouček.

Důležitým momentem závodu mohou být technické problémy či defekty. „Těm bychom se chtěli vyhnout a určitě bychom chtěli medaili. Když nestartuje Nizozemsko, tak vyložený favorit chybí. Silné budou týmy Francie, Itálie, dobří budou Angličané, Belgičané, ale každému něco chybí,“ míní Klouček. A proč vybral právě složení v němž se Češi představí? „Nikola Nosková přiletí až dnes večer a nechtěli jsme riskovat, že by třeba měla zpoždění, navíc trénovala na silnici a nám se v Benidormu líbila Simona (Spěšná) a přípravě pro MS podřídila vše. Jindřich zde jezdil výborně na soustředění i na MČR, ale v Hoogerheide si udělal něco se zády a nechtěli riskovat, aby si to ve štafetě rozbouřil, Ježek tam naopak jel výborně a umí starty,“ dodal Klouček. 

Loučení s cyklokrosem plánuje právě na okruhu, na němž v roce 2010 získal jeden ze tří elitních titulů na MS, Zdeněk Štybar. „Zatím je to dost hektické, něco se stále děje. Na závody se ale těším moc, bude to asi dost emoční. Nevím, jak k tomu přistoupit, jak na tom budu psychicky a moc se těším na atmosféru a diváky,“ zdůraznil Štybar. 

Po mistrovství ČR v Táboře zůstal a na okruhu trénoval. „Potom jsem odjel na Malorku, pár hodin jezdil za motorkou, ale spíše jsem absolvoval kratší tréninky s intervaly. Potom jsem se přesunul do Hoogerheide na závěrečný závod SP, potom domů do Stříbra, kde jsem měl v úterý dva tréninky a dnes již budu trénovat na táborském okruhu,“ dodal Štybar, který je prý s přípravným obdobím spokojen. 

Juniorské místo zaujme v závodu Amálie Gottwaldová. „Co se mi honí hlavou? Asi to, že se již těším na trénink na úžasné trati a hlavně se těším na závod. Jako juniorka sbírám zkušenosti, vše je pro mě nové, ale každým závodem se mi to více líbí. Možnost trénovat se Štybarem jsem brala jako obrovskou příležitost, poznat trať a trénovat z takovou osobností. Je úžasné.“

Třetí žena z domácího šampionátu, především bikerka, Simona Spěšná je rovněž hodně natěšená. „Cyklokros sice moc není moje hlavní disciplína a bojím se, abych neudělala nějakou chybu a zajela dobrý výsledek,“ řekla Spěšná.

Juniorský domácí šampion Kryštof Bažant v Táboře strávil hodně času. „Pořádně jsem si zde zatrénovat a jel zde i mistrovství ČR a tím zažil okruh i v závodním stylu což je dost důležité. S tratí jsem obeznámen dost dobře a těším se,“ přidal Bažant.

Závod rozjede Václav Ježek, prvním rokem jezdící v kategorii U23. „Trať si ještě projedu. Myslím, že hodně podstatné budou překážky. Jsou vyšší a v tom kopci se podle mě bude rozhodovat,“ řekl Václav Ježek.

„Očekávání jsou, ale tlak necítím. Přijela jsem si užít závod i atmosféru. Já to tak mám, ať jde o TOI TOI Cup či MS, zde je to umocněno domácím prostředím.  Takový povrch jsem tady ale ještě nezažila, myslím tím tak hluboké bláto neznámá. Deset štafet není úplně slabých, ale my šestici máme poskládanou pěkně pro slušný výsledek. Nedokážu říci, zda pojedeme o medaile či pětku,“ řekla Zemanová a k závodu kategorie U23 přidala. „Vnímám to, určitý tlak je, ale jdu do toho jako do každého dalšího závodu s cílem podat co nejlepší výkon. Mluví se o čtyřech favoritkách, ale já to vidím tak na šest, sedm závodnic,“ dodal Kristýna Zemanová.