ČESKÝ CYKLOKROS MÁ PO PĚTI LETECH MEDAILI – ZEMANOVÁ BRONZOVÁ

Po pěti letech se český cyklokros raduje z medaile ze světového šampionátu. V závodě žen kategorie U23 vybojovala Kristýna Zemanová třetí místo a navázala na juniorské stříbro Tomáše Kopeckého z roku 2018 ve Valkenburgu. V nizozemském Hoogerheide získala zlato domácí favoritka Shirin van Anrooijová, druhou Zoe Backstedtovou z Británie porazila o 33 vteřin.


Zemanová po dobrém startu je usadila mezi vedoucí šestici závodnic, kde pochopitelně nechyběly kromě ní pozdější medailistky, Lucemburčanka Marie Schreiberová a dvojice francouzských krosařek Amadine Fouquenetová a Line Burquierová. Z této skupiny se ale rychle oddělily van Anrooijová a Backstedtová, které všechny soupeřky jasně převyšovaly a od druhého kola již bylo jasné, že pokud se některé z nich nic nestane, tak ostatní budou bojovat jen o bronz.

Boj o třetí místo se rychle zúžil na dvojici Schreiberová - Zemanová. V závěru třetího okruhu potkal Schreiberovou pád a cesta ke stupním vítězek se pro českou závodnici zjednodušila, ale stále chyběla polovina závodu do cíle. Bojovná Zemanová vycítila šanci. Před ní nikdo, za ní nikdo a musela se spolehnout sama na sebe. Jela ale výborně, neudělala prakticky chybu a stačila po fyzické stránce a každým šlápnutím se přibližovala svému velkému snu. Dvacetivteřinový náskok byl krásný, ale podcenit nešlo nic. A Zemanová nic nepodcenila a svou šanci si již vzít nenechala a se stejným odstupem projela s radostným úsměvem cílem. To již dvě nejlepší slavily, zlato jasně van Anrooijová, se stříbrem byla rovněž spokojená Backstedtová.

„Vůbec nevím co říci. Byl to můj sen a odměna za všechnu tu dřinu vše čím jsem si prošla poslední dva roky. A taktika? Vyvinuto to samo. Šla jsem na start s tím, že pojedu od startu naplno a na nic nebudu čekat. Dala jsem do toho vše a naštěstí to takhle krásně dopadlo, pro mě úžasně,“ říkala v cíli Zemanová.

Další české závodnice již tak úspěšné nebyly. Julia Kopecky se po špatném začátku propracovala na 19. místo, naopak Kateřina Hladíková s Barborou Jeřábkovou závod rozjely dobře, ale hůře dojely.

Výsledky:

Ženy U23:

1. van Anrooijová (Niz.) 45:53, 2. Backstedtová (Brit.) +33, 3. Zemanová (ČR) +1:32, 4. Fouquenetová (Fr.) +1:53, 5. Schreiberová (Luc.) +2:05, 6. Burquierová (Ft.) +2:16, ...19. Kopecky +4:47, 23. Hladíková +6:02, 30. Jeřábková (všechny CR) -1 kolo.

FOTO Josef Janda