ČESTMÍR KALAŠ SLAVÍ OSMDESÁTINY

Praotec našeho cyklokrosu, jsem mnohokrát slyšel ve spojení se jménem Čestmír Kalaš. A srovnání to je výstižné. Tento praotec oslaví v pondělí 8. května významné životní jubileum, dožívá se uctihodných osmdesáti let a stále jezdí na kole.


Vyrostl v Českých Budějovicích, kde strávil část své cyklistické kariéry. Nejprve ale plaval, první kolo dostal k narozeninám ve třinácti a jeho prvním trenérem Karel Matouš. Pestrost a zajímavost tréninků mu učarovaly. „Měli jsme skvělou partu, občas s námi jel Jan Kubr a to byl pro nás dorostence velký zážitek," vzpomíná. Pak přišla vojna v krumlovské Dukle. Po vojně se oženil do Tábora a to znamenalo denně dojíždět do zaměstnání do Českých Budějovic. Ráno přes Veselí nad Lužnicí a odpoledne přes Týn nad Vltavou, celkem minimálně 130 kilometrů. „To mi již naproti jezdila parta kluků, o které jsem se později staral, a z nichž později vyrostli velmi dobří cyklisté - Václav Samec, Jan Turek, Ladislav Ferebauer, Jiří Boubal a Jiří Sosnovec."

Tím začala i jeho cyklokrosová pouť. A byla hodně dlouhá. Předsedu táborského klubu dělal padesát let, k tomu 31 roků také trenéra. Předsedou komise cyklokrosu ČSC byl pětadvacet let a dva roky trénoval reprezentaci.

Táborským klubem prošla řada úspěšných reprezentantů: bratři Camrdové, z nichž starší Karel vyhrál domácí šampionát a získal i titul mistra světa amatérů (1988). O tři roky později přidal stříbro na MS již jako profesionál. Mladší Pavel patřil také mezi světovou elitu.

"Dále táborský klub úspěšně reprezentovali Richard Koberna, Josef Jiřička, ve výčtu jmen nelze opomenout Stanislava Bambulu, Radovana Hrubého, Jiřího Fišera, Jaroslava Moravu, Hugo Valentu, Martina Bínu, Martina Zlámalíka, Davida Káška. „Radomír Šimůnek mladší závodil v Táboře celý dorost, své první zkušenosti v cyklokrosu získávala v Táboře Kateřina Nash, k oporám týmu patřili Kamil Ausbuher, Lukáš Klouček, Ondřej Bambula, Jakub Skála, posledními jsou Adam Ťoupalík a Michael Boroš,“ připomíná Čestmír Kalaš.

Cyklokros mu dal mnohé. Kamarády, radost z úspěchů, vzpomínky. „Díky tomu, že jsem měl možnost jako trenér jezdit do zahraničí, jsem získal řadu kontaktů. V roce 1990 jsem hledal možnost finančně zajistit táborský cyklistický klub. Do té doby jsme žili z brigád na demolicích starých domů, které nebyly v asanačním jádru v historickém středu Tábora, a to skončilo. Ve Švýcarsku, kde se v té době jezdily velké mezinárodní cyklokrosy, mne oslovil pan Maier, majitel známé firmy na výrobu cyklistického oblečení ASSOS. Nabídl mi spolupráci pro založení jejich pobočky v Táboře. Po pěti letech byla tato pobočka již pouze českou firmou a stále vzkvétá.

Tábor vešel do historie cyklokrosu i jako velmi významný pořadatel, v jehož čele stál právě Čestmír Kalaš. Pořádal závody nejvyšší kategorie, Český pohár, mistrovství republiky, Světový pohár, třikrát byl Čestmír Kalaš v čele organizačního týmu mistrovství světa (2001, 2010 a 2015), jednou ME (2003). Čestmíre, všichni cyklisté a hlavně cyklokrosaři ti přejeme pevné zdraví a ještě mnoho najetých kilometrů a děkujeme.