Cyklokrosový seriál závodů Toi Toi Cup končí, nově ponese název HSF System Cup

Dlouhých sedmnáct let nesl český cyklokrosový seriál závodů název Toi Toi Cup. Ten se od příští sezony změní na HSF System Cup, který se stane generálním partnerem českého cyklokrosu. Obchodní ředitel HSF System, Tomáš Hess představil nejen stavební skupinu, ale i další projekty a plány.  

Stavební skupina HSF System je generálním dodavatelem staveb a patří do TOP 30 stavebních společností v České republice. Firma se pohybuje na stavebním trhu dvaadvacet let, její doménou je logistika a průmysl, ale věnuje se i výstavbě budov občanské vybavenosti, jako jsou domovy pro seniory, školy, tělocvičny nebo sportovní centra. Společnost s téměř dvěma stovkami zaměstnanců a konsolidovanýmobratem okolo tří miliard korun působí nejen v České republice, ale také na Slovensku. V roce 2023 se stavební skupina stala součástí holdingu PURPOSIA Group.

Co vás přivedlo k myšlence stát se generálním partnerem českého cyklokrosu?

Pan Balogh z Agentury Cyklistika přišel s návrhem spoluráce díky končícímu dlouholetému partnerství s Toi Toi. Nad nabídkou jsme se nemuseli dlouho rozmýšlet a kývli na ni. Toto partnerství bereme jako další stupeň ke zviditelnění naší společnosti a podpoře sportu, který je mně i mým kolegům ve společnosti blízký. Zatím je to roční smlouva, nejdříve si to chceme vyzkoušet a uvidíme, jak bude spolupráce fungovat.   

Jaký máte vztah k cyklistice?

Jsem aktivní cyklista, mám horské i silniční kolo. Velkou výzvou je gravel, ale cyklokrosař ze mě asi nebude. Několik hobby závodů mám za sebou, to jsou cenné zkušenosti, ale mezi profíky se nemůžu řadit. Moje první zkušenosti s aktivní cyklistikou byly asi před dvaceti lety spolu s mým kolegou Janem Hasíkem, číslem jedna ve skupině HSF System, kdy jsme stáli na startu MTB závodů v Beskydech, kterého se účastnil v první lajně i Radim Kořínek, náš olympionik. Náhodou se naše cesty proťaly po mnoha letech a úsměvná vzpomínka na tento závod byla spouštěcím faktorem, který nás nakonec přivedl k dlouhodobé spolupráci a podpoře jeho týmu, který se zaměřuje na MTB závody. Několik sezón za něj jezdil i Jaroslav Kulhavý. Ten se nyní, kromě cyklistiky, intenzivně věnuje terénnímu triatlonu a i zde se angažujeme a s Jaroslavem spolupracujeme.

Vaše společnost už podporuje více projektů, můžete některé uvést? 

Už od začátku vzniku naší společnosti se snažíme vydělané peníze nejenom investovat do jejího dalšího rozvoje, ale chceme být i společensky odpovědní. Podporujeme kulturní události, vzdělávací projekty, sociální služby a také mnoho sportovních akcí. V různých částech České republiky a na Slovensku jsou to zejména běžecké, triatlonové, cyklistické, lyžařské, ale také motoristické závody. Hodně mých kolegů si oblíbilo jak silniční, tak horskou cyklistiku. I proto jsme již pět let hlavním partnerem závodu horských kol HSF System Bike Čeladná, který je určený zejména pro hobby jezdce. Podporujeme sérii pěti závodů Valachy tour, které jsou kombinací terénního triatlonu, běhu na lyžích, běhu a cyklistiky nebo lyžařskou sérii závodů Rensar Ski Cup určenou pro veřejnost. Pro své zaměstnance a obchodní partnery zase organizujeme každý rok PURPOSIA SKICUP. Spolupracujeme s Radovanem Šťastným, kterému se dlouhodobě daří budovat v Ostravě zázemí pro cyklokros a MTB a pořádat mnoho závodů na vysoké úrovni. V Dolních Vítkovicích, kde jsou nádherné industriální prostory, se uskutečnily už tři ročníky cyklokrosových závodů Evropského poháru a Velké ceny Ostravy, které hodnotíme jako velmi vydařené.  Na Slovensku jsme pak hlavním partnerem Žilinského triatlonu nebo Rajeckého maratónu.

Dokonce jste založili bikový tým…

Ano, šéfem týmu HSF System Cycling Team a zároveň jeho duchovním otcem je Radovan Šťastný, kterému pomáhají další dva trenéři. Máme jedenáct licencovaných závodníků od nejmladších jedenáctiletých až po dospělé. K týmu se má navíc v nejbližší době připojit významná zahraniční posila, která se věnuje cyklokrosu. Tým má v plánu absolvovat v této sezóně český pohár jak MTB, tak cyklokrosu se zastoupením v různých věkových kategoriích.

Máte nějaký cyklokrosový idol?

Mám svého favorita. Je to zatím nejaktivnější a nejúspěšnější člen našeho nového týmu, kadet Samuel Mucha, kterého si doslova hýčkáme. Zatím sbírá velké úspěchy jak v MTB, tak cyklokrosu a má velký tah na branku. Tím ale nechci ostatní členy nějak upozaďovat nebo je přesouvat na druhou kolej. Samozřejmě, že si pamatuji Šimůnka, Kloučka, Štybara, ale i další cyklokrosové legendy. …Pro mě je ale v současné době idol právě Samuel Mucha.

Text Petr Hofbauer, foto Jan Brychta