Francie vyhrála štafetu, Češi skončili šestí

Úvodní závod 57. cyklokrosového světového šampionátu, kterým byla štafeta, vyhrála Francouzská šestice ve složení Rémi Lelandais, Martin Groslambert, Célia Geryová, Laurine Duraffourgová, Hélene Clauzelová a Aubin Sparfel, když v závěrečném sprintu zdolal junior Sparfel britského elitního jezdce Camerona Masona, bronz získala Belgie. Česká šestice Václav Ježek, Kristýna Zemanová, Kryštof Bažant, Simona Spěšná, Amálie Gottwaldová a Zdeněk Štybar dojela šestá.

Na startu překvapivě chyběli obhájci zlata Nizozemci, jejich nejlepší jezdci odmítli účast, takže na startu závodníci v oranžových dresech nestáli. To podstatně otevřelo šance pro ostatní země a tu nejlépe využili Britové.

Ježek po rychlém startu sice vjel do terénu první, ale pak začal ztrácet a propadl se až na sedmou pozici, když před ním dojeli i někteří junioři, až poslední byli Britové v jejichž barvách jela Zoe Bäckstedtová, ale jak se ukázalo, nic to neznamenalo, Ježek ztrácel 24 vteřin. V čele byla Francie, ale v těsném sledu za ní jely další čtyři týmy. „Nebyl to vydařený úsek, jsem si toho vědom. Byl jsem pod tlakem a trochu víc nervózní. Ale zase tak příšerný výkon to nebyl, podal jsem spíš průměrný výkon,“ zhodnotil své vystoupení Václav Ježek.

Zemanová se na druhém úseku propadla v mužské konkurenci na poslední místo a na předávce Bažant přebíral se ztrátou 1:36. „Se svým výkonem jsem spokojená. Bylo to pro mě těžké, že jsem musela jet s muži a postupně ztrácela. Štafetu jsem přivezla na posledním místě, ale s tím jsem dopředu počítala a snažila jet na maximum, aby byla ztráta co nejmenší,“ řekla Zemanová. Bažant i přes dva pády posunul české barvy až na druhé místo se ztrátou 17 vteřin za Francií, ale nelze přehlédnout, že jel pouze proti ženám. „Určitě jsem se do nedělního individuálního závodu naučil něco nového, protože trať byla jiná, než jsme si ji ráno najížděli. Některá místa mě docela překvapila, bylo to jako kluziště a dvakrát jsem se poroučel k zemi. Když jsem přijel do prvního svahu, tak jsem skoro ohluchnul, jak mě fanoušci hnali dopředu. Strašně mi to pomohlo. Věřím, že v neděli pojedu ještě rychleji,“ řekl Kryštof Bažant.

Na čtvrtém úseku Spěšná dost chybovala, dostala se před ní americká juniorka Lopezová a do čela posunul Brity Oscar Amey, ztráta Francie činila 20 vteřin. „Byla jsem docela překvapená, jak trať proti rozjíždění povolila. Takže jsem se s tím trošku prala, nohy jsem měla zabrzděné a nejelo se mi úplně ideálně,“ byla slova Simony Spěšné.

České postavení příliš nevylepšila ani juniorka Gottwaldová, ale rozhodně nezklamala. „Jsem spokojená, svůj úsek jsem si užila. Vyhovuje mi totiž těžká a blátivá trať. Fanoušci byli neskuteční, hrozně mě to hnalo dopředu. Je to nesmírně příjemný pocit, dodá mi to energii a pak jedu v nesmírné euforii. Zítra chci nechat na trati úplně všechno a důstojně zakončit letošní sezonu. Chci všem dokázat, že výsledky nebyly náhodné a zaútočit na nejlepší umístění v sezoně,“ říkala Amálie Gottwaldová. Do závěrečného kola jako první předávala Francouzska Clauzelová sedmnáctiletému junioru Sparfelovi se sedmivteřinovým náskokem před Británií, za níž vyrážel na trať elitní jezdec Mason a zdálo se, že je jen otázkou času, kdy se dostane do čela. Štybar vyjížděl na pátém místě s odstupem 20 vteřin za Kanadou. Mason se několikrát téměř dotáhl na Sparfela, ale ten bojoval skvěle. A zlato uhájil o centimetry i v závěrečném spurtu a mohl slavil se svými spolujezdci zlato. Štybar bohužel nedostihl Kanaďana Eckerta a navíc podlehl ve spurtu Italu Bertolinimu. „Člověk chce vždycky co nejvýše, trochu jsme doufali v medaili. Každý z nás nechal na trati maximum. Po schodech jsem začal chybovat, občas jsem trefil špatnou stopu. V neděli to bude úplně jiné než dneska, budou vyjeté ještě hlubší stopy. Chtěl jsem ztrátu zlikvidovat co nejrychleji, ale v závěru mi došly síly,“ řekl po svém předposledním závodu kariéry Štybar.

Výsledky:

1. Francie (Lelandais, Groslambert, Geryová, Duraffourgová, Clauzelová, Sparfel) 1:01:23,

2. Británie (Backstedtová, Carrick-Anderson, Fergusonová, Amey, Kayová, Mason) stejný čas,

3. Belgie (van den Boer, Huybs, de Schoesitterová, Brouwersová, Cantová, M. Vanthourenhout) +32,

4. Kanada (Clark, Mc Cullen, A. Holmgrenová, Carrierová, I. Holmgrenová, Ackert) +1:06,

5. Itálie (Agostinacchio, Viezzi, Corviová, Ferriová, Venturelliová, Bertolini) +1:17,

6. ČR (Ježek, Zemenová, Bažant, Spěšná. A. Gottwaldová, Štybar) +1:18.