HAVLÍKOVÁ SE V TÁBOŘE ROZLOUČÍ SE SVĚTOVÝM POHÁREM

Osminásobná mistryně republiky v cyklokrosu Pavla Havlíková se chystá v neděli na svoji derniéru ve Světovém poháru. Během dvaadvaceti sezon nasbírala významných úspěchů. O konci kariéry zvažuje už dlouho, ale definitivní rozhodnutí nechává stále otevřené. „Původně jsem si říkala, že pojedu letos dva až tři závody. Ale v Toi Toi Cupu to není špatný, tak jsem se rozhodla ještě pro Tábor. Je tu vždycky nejvíc fanoušků, proto je rozlučka se svěťákem zrovna tady,“ uvedla momentálně nejstarší žena v českém pelotonu.


V neděli se Pavla Havlíková rozloučí se svou kariérou ve Světovém poháru v cyklokrosu. „Tréninku už nedávám tolik, co bych měla. Ani se necítím na to, abych tam s těma holkama závodila," vysvětlila a dodala: „Podívej se na můj ročník narození, navíc zvažuju konec kariéry už pěkně dlouho. Skončit chci už pár let, ale pořád říkám končím, končím a vždycky se tam něco zvrtne a jedu dál.“

Pavla Havlíková začínala na horských kolech jako juniorka v roce 2000 a na MS v Sierra Nevadě dojela na 11. místě. Přesto její největší úspěchy jsou z cyklokrosu, kde dnes osmatřicetiletá cyklistka zaznamenala nejvíc úspěchů. „Cením si všech výsledků, ale je jasný, že se počítají medaile. Na mistrovství světa se mi nikdy nepodařilo zajet, ale 11. místo není špatný.“

Získala stříbro na ME na bikách jako juniorka, brala medaili z krosový Evropy a pak čtyři třetí místa na svěťáku v cyklokrosu. Sedm let působila v belgickém cyklokrosovém týmu.  Dnes se věnuje výchově mladých nadějí na Sportovním gymnáziu v Jablonci nad Nisou.

Většinu svoji sportovní kariéry spojila s trenérem Miloslavem Hollósim. Nyní ji čeká rozlučka se světovým pohárem. Táborská trať sice nepatří mezi její oblíbené, přesto na něm dokázala získat svou první medaili v závodech SP. „Tábor není pro mě, nesedí mi hlavně schody a překážky, protože na to nemám dlouhý nohy. Ale když má člověk formu, tak si oblíbí každou trať. Přesto je Tábor oblíbený, protože je to doma a má skvělý diváky. Těším se na ně."

Jako obhájkyně se možná objeví i na nadcházejícím šampionátu v Kolíně. „MČR je otazník. Všichni tvrdí, že to pojedu, ale já říkám, že se rozhoduju z týdne na týden. Ale když všechno půjde, budu zdravá a při chuti, tak asi spíš pojedu."

Text -peh-, FOTO archiv