JIŘÍ ŠTECHER: SE ZAJIŠŤOVÁNÍM BEZPEČNOSTI A POŘÁDKU NA VELKÝCH SPORTOVNÍCH AKCÍCH MÁME BOHATÉ ZKUŠENOSTI

Milovníci cyklistiky se sejdou nejprve ve čtvrtek 23. června v Kovářově u Milevska, kde se uskuteční časovka jednotlivců. Boje o nejlepší české a slovenské cyklisty pak vyvrcholí v neděli 26. června silničním závodem jednotlivců v Mladé Vožici a jejím okolí.


Pořadatelé očekávají účast sportovních hvězd Petera Sagana, Zdeňka Štybara či Martiny Sáblíkové. Na startu by neměli chybět ani jezdci domácího ČEZ Cyklo Teamu Tábor či cyklisté původem z Tábora jezdící za hradecký Elkov Kasper – Michael Boroš a bratři Ťoupalíkové. Mediálním partnerem šampionátu jsou Jihočeské týdeníky, které budou na svých stránkách o dění před šampionátem informovat. Novinky a postřehy můžete sledovat rovněž na webu www.jcted.cz. Fanoušci naleznou další informace také na webu www.cyklokros.cz či v sekci MČR silnice na webu Českého svazu cyklistiky. Činnost pořádkové služby bude mít při závodech v Mladé Vožici na starosti za Policii České republiky šéf táborské policie Jiří Štecher. Ředitel tamního odboru promluvil v rozhovoru pro Jihočeské týdeníky nejen o povinnostech v souvislosti s pořádáním šampionátu v Mladé Vožici, ale také o zkušenostech se zajišťováním podobných akcí v táborském regionu.

Jaké má policie povinnosti v souvislosti s pořádáním šampionátu v Mladé Vožici?

Máme standardní povinnosti jako při pořádání jiných sportovních akcí a s touto činností máme v Táboře zkušenosti. Zajišťujeme veřejný pořádek, prevenci kriminality a v případě těchto cyklistických závodů dohlížíme rovněž na dopravní obslužnost a řešíme případné problémy v dopravě.

Kolik nasadíte do akce příslušníků policie?

Přesná čísla nezveřejňujeme, ale počet policistů se bude pohybovat v nižších desítkách. Nasadíme policisty pořádkové a dopravní služby.

Máte vyhlídnutá nejkritičtější místa, kde budete mít během závodu nejvíce práce?

Na základě jednání s pořadateli a se zástupci místní samosprávy jsme si vytipovali několik míst. Jedná se samozřejmě o okolí samotného závodu, o parkoviště závodníků, personálu i návštěvníků šampionátu.

Už jste zmínil, že se zajišťováním pořádkové služby na sportovních akcích máte na Táborsku zkušenosti. Na jakých akcích už jste se tedy v minulosti podíleli?

Co se týká sportovních akcí, tak pravidelně zajišťujeme pořádek na rizikových hokejových zápasech a pravidelně se účastníme i fotbalových utkání. V oblasti cyklistiky spolupracujeme dlouhodobě s pořadateli závodů v táborském areálu Komora, kde se konaly Světové poháry, mistrovství Evropy a mistrovství světa v cyklokrosu. Zkušenosti tedy s podobnými akcemi máme bohaté a nabrali jsme je i přímo na Mladovožicku, kde loni proběhly cyklistické Vožické okruhy. Vyzkoušeli jsme si tedy práci s bezpečnostními opatřeními přímo v místě, kde se letošní silniční šampionát pojede.

Na co si mají dát fanoušci cyklistiky během šampionátu největší pozor?

Je třeba, aby se místní občané i návštěvníci šampionátu řídili pokyny pořadatelů. Takhle velká akce bude mít i nějaká dopravní omezení. Pořadatelé tak budou lidem nápomocni, kde mohou zaparkovat a jakým způsobem se v místě šampionátu pohybovat. My jako policie obecně říkáme, že auto není trezor, tak bychom fanouškům doporučili, aby si nenechávali cenné věci v autě. Touto preventivní činností bychom rádi předešli krádežím z aut.

Co pro vás znamená konání takto významné akce ve vašem regionu?

Pro nás je to hlavně pracovní záležitost, ale samozřejmě jsme rádi, když se můžeme v našem regionu zúčastnit jak sportovních, tak kulturních akcí. Rádi přispíváme k bezpečnému průběhu takových akcí a k tomu, aby si ji všichni účastníci mohli bez problémů bezpečně užít.

Jaký je váš vztah ke sportu obecně?

V minulosti jsem hodně sportoval a mám sport rád. Oba moji synové se sportu také věnují. Myslím, že je vhodné mladší generaci ukazovat, že sport je činnost, které by se měli mladí věnovat. Z pohledu policie to vidím tak, že pokud se mladá generace věnuje sportu a obecně koníčkům, pak se s takovými lidmi u nás u policie s ohledem na protiprávní jednání většinou nesetkáváme.

ROZHOVOR Josef Janda