JUBILEJNÍ SEDMDESÁTÉ MISTROVSTVÍ ČR V CYKLOKROSU

Tentokrát bude jeho dějištěm 9. ledna středočeská obec Jabkenice, kde se pojede o mistrovské medaile poprvé v historii a Jabkenice se tak stanou dvaatřicátým pořadatelem domácího krosového šampionátu.


Historie mistrovství se začala psát v roce 1952 v Jihlavě, další rok se jel šampionát v Liberci a pak přišla na řadu Třebíč. Zde se mistrovství uskutečnilo sedmkrát v řadě, jen s jedním přerušením v roce v roce 1955, kdy se jelo v Českém Brodě. V roce 1962 se poprvé o medaile jelo v Mladé Boleslavi a město automobilů se následně stalo nejčastějším pořadatelem, mistrovské trikoty se zde rozdělovaly již dvanáctkrát. V tomto pořadí pak stojí s pěti šampionáty Tábor, čtyři mistrovství se uskutečnily v Plzni, Kolíně, Praze a Hlinsku. Naposledy viděl šampionát před rokem Jičín a nyní přichází jako dvaatřicátý pořadatel Jabkenice.

Jabkokros je již proslulý vysokou sportovní úrovní i výbornou organizací, závody se zde jezdí od roku 2009. Prvním vítězem cyklokrosu v této středočeské obci byl Vladimír Kyzivát, který pak ob rok vyhrál ještě třikrát a mezi něj se vklínili postupně na nejvyšší stupeň Karel Hník, Martin Bína a Adam Ťoupalík. Poté vyhrál v roce 2016 Radomír Šimůnek ml. a dále dvakrát Tomáš Paprstka a před rokem Michael Boroš.

"Výhodou pořádání cyklokrosu v Jabkenicích je, že probíhá v katastru obce. Odpadá tedy administrativa v podobě jednání s Policií ČR o uzavření komunikace, dále pak jednání se správou silnic a pod. O co méně je běhání po úřadech o to více je práce při přípravě trati a to nemluvím o kolíkování okruhu, to je už třešnička na dortu. V průběhu celého roku se musí okruh udržovat. Občas je potřeba posekat křoví a trávu, vykopat kořen a když se v mé hlavě zrodí nějaký nápad na zpestření tratě tak ho hned zrealizovat," říká duchovní otec cyklokrosu v Jabkenicích Radek Beneš, který je ředitelem závodu. "Mým snem od začátku všech aktivit v cyklokrosu je uspořádat závod za umělého osvětlení. A věřte, že jednoho dne to bude," dodává Radek Beneš.

Přehled pořadatelů mistrovství ČSSR a ČR:

12 x - Mladá Boleslav

7 x - Třebíč

5 x - Tábor

4 x - Plzeň, Kolín, Praha, Hlinsko

3 x - Brno

2 x - Česká Lípa, Loštice, Holé Vrchy

1 x - Jihlava, Liberec, Český Brod, Bratislava, Zlín, Petřvald, Teplice, Bojnice, Nový Bor, Rožmitál, Bánská Bystricia Beroun, Žatec, Louny, Podbořany, Mnichovo Hradiště, Uničov, Stříbro, Slaný, Jičín.