JUNIOR JEŽEK VYBOJOVAL STŘÍBRO NA SP V TÁBOŘE

Skvěle si vedl český junior Václav Ježek v závodě seriálu Světového poháru v cyklokrosu v Táboře. Při třetím dílu SP se poprvé v Evropě postavili na start i mládežnické kategorie a hned první závod dnešního programu přinesl českým barvám stupně vítězů. Do elitní desítky se dostal ještě devátý Pavel Šumpík, z juniorek byla z Češek nejlepší desátá Vanda Dlasková.


Závod juniorů poznamenal v krosu málo vídaný moment, ulitý start. Početné startovní pole 62 jezdců vyrazilo do terénu, ale po pár stovkách metrů je rozhodčí zastavili a poslali na opakovaný start, takže program se opozdil o dobrých dvacet minut. Ježek dobře odstartoval, ale hned v úvodu jej defekt z čelních pozic poslal zpět. Na čele jel Nizozemec Guus van den Eijden, ale od druhého kola začal ztrácet a skončil až osmý. Na první pozici jej vystřídal Léo Bisiaux z Francie a a tu si udržel až do cíle.

Za Francouzem se seřadili Ian Ackert z Kanady, Viktor Vandenberghe z Belgie, Slovák Matthias Schwarzbacher, které později vystřídal Yordi Corsus z Belgie a do skupiny bojující o druhé místo se dotáhl Ježek. Několikrát to ale vypadalo, že soupeři mu trochu poodjíždějí, ale pokaždé se dokázal vrátit do kontaktu. Ve druhé polovině posledního okruhu naopak zaútočil on a na zaskočené soupeře získal asi desetimetrový náskok. Ten uhájil až do cílové rovinky a bezpečně si dojel pro svůj životní výsledek, když dosud byl nejlepší v podnicích SP devátý.

Vynikají výkon podal i prvním rokem mezi jezdci juniory závodící Pavel Šumpík, který se postupně posouval kupředu a odměnou mu bylo umístění v elitní desítce.

"Byl to pro mě obrovský zážitek, slyšet to bušení diváků do bariér a jet si pro druhé místo, to je něco krásného," byla první slova v cíli Václava Ježka. "Měl jsem tu rodinu, přítelkyni, kamarády a o to je ten úspěch krásnější," pokračoval Ježek, který prý dvě závěrečná kola jel na limitu. "Ještě nikdy jsem to nezažil a na domácí trati je to neuvěřitelný zážitek. Vím, že závěry závodu dokáži zvládnout a dnes jsem si to potvrdil a jsem za to hodně šťastný," pokračoval Václav Ježek.

Po dobrém startu mu však hned v prvním okruhu zatrnulo. Potkal jej defekt a z nejpřednějších pozic klesl. "Ještě překážky jsem v pohodě skočil, ale o jednu jsem škrtl a na malér bylo zaděláno, prakticky potom jsem musel jet celý okruh na prázdné gumě. Dotáhnout se zpět na čelo mě stálo dost sil, ale zvládl jsem to," řekl Václav Ježek.

Mezi juniorkami vybojovala první místo favorizovaná Lauren Molengraafová z Nizozemí, která vyhrál o čtyři vteřiny před Viktórií Chladoňovou ze Slovenska a třetí byla Belgičanka Fleur Mooresová (Belg.). Z domácích závodnic nejlépe odstartovala česká šampionka Eliška Hanáková, ale v první desítce se neudržela, naopak postupným zrychlováním se před ní dostala Vanda Dlasková, které se do závodního kolotoče vrátila po letním zranění teprve nedávno.

Výsledky:

Juniorky:

1. Molengraafová (Niz.) 37:38, 2. Chladoňová (SR) +4, 3. Mooresová (Belg.) +27, 4. Holmgrenová (Kan.) +44, 5. Geryová (Fr.) +1:14, 6. van Sinaeyová (Belg.)  +1:15, ...10. Dlasková +1:33, 13. E. Hanáková +2:06, 18. Nováková +2:54, 20. Douděrová (všechny ČR) +3:22.

Junioři:

1.Bisiaux (Fr.) 42:2, 2. Ježek (ČR) +6, 3. Vandenberghe (Belg.) +7, 4. Corsus (Belg.) +8, 5. Ackert (Kan.) +11, 6. Gloux (Fr.) +26, ...9. Šumpík +47, 17. Novotný +1:15, 26. Hojka +1:56, 27. Faltýnek +2:05, 29. Kuba +2:10, 36. Samec +2:46, 39. Elabradi +3:05, 43. Friedel +3:23, 49. Janout (všichni ČR) +4:10.

FOTO Jan Brychta