JUNIOR JEŽEK VYVÁLČIL NA MS DESÍTKU

Půl úvodního kola to vypadalo v závodě juniorů na mistrovství světa v nizozemském Hoogerheide skvěle. Po startu vjel do terénu na vedoucí pozici závodu juniorů Václav Ježek, ale dres s českou trikolorou rychle úplné čelo opustil, v cíli úvodního okruhu již byl osmý se ztrátou osmi vteřin. To však již další naši junioři bylo daleko mimo hru. Nakonec Ježek skončil desátý, zlato získal favorizovaný Léo Bisiaux z Francie.


Těsně po startu došlo totiž k hromadnému pádu, který přibrzdil Františka Hojku, Pavla Šumpíka a ještě hůře dopadli český mistr Jakub Juba a Filip Samec, kteří poničili svá kola a půl okruhu museli do depa po svých.

Role největšího favorita se s nejvyšší ctí zhostil Bisiaux. Poté co vystřídal na čele Ježka již nikoho další až do cíle před sebe nepustil. Postupně v každém okruhu mírně navyšoval svůj náskok až na 21 vteřin aby v závěrečném  okruhu mohl zvolnit a vychutnávat si pocit z vítězství.

Za ním se prali o další medaile tři Belgičané a dva domácí Nizozemci. Po třech okruzích se na druhém místě osamostatnil domácí Sanne Remijn, a i když jej v jeden moment belgické trio téměř dostihlo, tak v závěru našel ještě dostatek sil k tomu, aby si v poklidu dojel pro k radosti domácích fanoušků pro stříbro, belgický souboj pro sebe rozhodl až ve spurtu Yordi Corsus.

Ježek pořadím klesal, po třech kolech byl až třináctý a zdálo se, že elitní desítka je pryč. V posledních dvou kolech se ale opět rozjel a nakonec cílem projel na desátém místě. "Starty mám tradičně dost dobré a i dnes se mi povedl. V průběhu závodu jsem měl malou krizi, ale pak jsem se zmátořil. Byl to pěkný závod, myslím, že jsem zajel svůj průměrný výkon. Přece jenom to nebylo na sto procent toho co jsem chtěl, ale desítka i když to není úplně nejlepší, je pěkná," řekl Václav Ježek.

Ze zbylé české čtveřice zaslouží absolutorium Samec. Cílem prvního okruhu  projel až na 66. místě se ztrátou téměř minuty a půl, ale svůj boj nevzdal. Postupně předjížděl jednoho soupeře za druhým a nakonec skončil na 36. místě, když ještě před ním byl na osmadvacáté pozici Šumpík.

Výsledky:

Junioři:

1. Bisiaux (Fr.) 43:48, 2. Remijn (Niz.) +11, 3. Corsus, 4. Nuyens oba +17, 5. van dsen Boer (všichni Belg.) +26, 6. Solen (Niz.) +30, ...10. Ježek +48, 28. Šumpík +2:19, 36. Samec +2:50, 54. Hojka +3:57, 58. Kuba (všichni ČR) +4:17.

FOTO Josef Janda