Konečně to cinklo, Zemanová bere bronz

Kristýna Zemanová splnila velké očekávání a vybojovala na evropském šampionátu v kategorii žen U23 bronzovou medaili.  

První medaili vybojovala na evropském šampionátu nejlepší česká cyklokrosařka. Podobně jako na únorovém mistrovství světa obsadila Kristýna Zemanová třetí místo, tentokrát za vítěznou Britkou Backstedt a Luxemburčankou Schreiber.

Ženy U23 (26 startujících): 1. J. Z. Backstedt (V. Br.) 48:46, 2. M. Schreiber (Lux.) +34, 3. Kristýna Zemanová +1:11, 4. L. Bentveld (Niz.) +1:39, 9. Kateřina Hladíková +4:22, 18. Barbora Jeřábková + 5:38.

Hned od startu opanovala čelo závodu čtveřice největších favoritek. Ta se na konci druhého kola rozdělila na dvě skupinky, Britku Backstedt a Luxemburčanku Schreiber, ztrátu dvaceti vteřin mělo duo Nizozemka Bentveld a naše Zemanová. Ve třetím kole Backstedt značně zrychlila a vypracovala si dvacetivteřinový náskok na druhou Schreiber, 1:09 minuty už ztrácely Bentveld a Zemanová. Na čele závodu se pořadí neměnilo, jen náskok Britky se navyšoval. V předposledním pátém kole Kristýna zrychlila a Nizozemka Bentveld už jejímu tempu nestačila. Ve stejném pořadí pak dojely ženy do cíle a Kristýna se může radovat z dalšího cenného kovu. Skvělého výsledku dosáhla i oddílová kolegyně Kateřina Hladíková, která si dojela pro deváté místo. Třetí naše reprezentantka Barbora Jeřábková obsadila osmnácté místo.   

Kristýna Zemanová: „Zase jsem trošku zaspala na startu. Vznikla tam menší mezera, takže jsem nemohla jet v kontaktu s nejlepšími. Prakticky celý závod jsem pak jela s Nizozemkou Bentveld, která mi nechtěla střídat, a spíš jsme po sobě koukaly. Měla jsem obavy, aby nás nedojela pátá Molengraaf. Tak jsem za to v pátém kole vzala a vyzkoušela jak na tom je. Pak už jsem si jela svoje tempo a soustředila se, abych zbytečně nechybovala. Dneska to bylo hodně větrné a do tahu, takže jakákoliv ztráta se nedala lehce sjet. Takže jsem ráda, že to takhle dopadlo.“

Muži U23 (47 startujících): 1. J. Michels 52:16, 2. E. Verstrynge (oba Bel.) +25, 3. R. Lelandais (Fra.) +44, 4. W. Huybs +1:02, 5. V. Van de Putte (oba Bel.) +1:19,…21. Václav Ježek +3:35, 22. Maximilián Kerl 3:42, 31. Ondřej Novotný +4:54, 33. Jakub Kuba +5:05, 34. Matyáš Fiala +5:33, 39. Patrik Černý +6:49.

Závodu třiaadvacítkářů jasně dominovali jezdci Belgie, když v první pětce skončili hned čtyři. Evropský titul vybojoval Jente Michels, který zaútočil v posledním kole zrovna když Emiel Verstrynge v depu měnil kolo. Obhájce titulu už ztrátu nedohnal a bral stříbro. Bronz vybojoval Francouz Remi Lelandais.

Průběh závodu hodně poznamenaly rozmary počasí - od lijáku až po sluníčko. Trať začala klouzat, místy se drželo hlubší bahno. Přibyly pády a defekty.

Z našich nejlépe odstartoval Fiala a pohyboval se kolem patnáctého místa. Ve druhém kole měl defekt, který ho psychicky poznamenal a postupně se propadal startovním polem. Dobrý závod odjeli prvoročák Ježek a o rok starší Kerl, když skončili těsně za sebou na začátku třetí desítky. Závod se vůbec nepovedl Nizozemcům, když nejlepší byl až třiadvacátý Groenendaal.   

Ženy Elite (21 startujících): 1. F. Van Empel 52:44, 2. C. d. C. Alvarado (obě Niz.) +1:35, 3. S. Casasola (Ita) +1:56, 4. Van der Heiden +2:39, 5. A. Van Alphen (obě Niz.) +3:06.

Závod žen skončil podle předpokladů. Nizozemky opět dominovaly, když v první pětce skončily čtyři. Titul si s přehledem vybojovala letos neporazitelná a dominantní  Fem Van Empel. Se ztrátou 1:35 minuty brala stříbro Ceylin d. C. Alvarado a premiérovou medaili z vrcholné akce získala Italka Sara Casasola.   

Titul obhájil Vanthourenhout

Evropský titul obhájil Belgičan Michael Vanthourenhout, ostatní favorizovaní Belgičané zůstali za očekáváním. Už ve druhém z osmi okruhů nastoupil Vanthourenhout a zkoušel roztrhat početné čelo závodu. Odvážnému štěstí přálo a jeho náskok se už jeho pronásledovatelům nepodařilo zlikvidovat. Na mokrém a kluzkém terénu se pohyboval jako ryba ve vodě, naopak jeho největší soupěři postupně odpadali. Svůj den neměl Nys který vzdal, ani šestý Iserbyt nebo sedmý Sweeck. Druhý skončil Brit Mason, třetí místo obsadil po dvou pádech Van der Haar.  

Nejlepším z našich byl patnáctý Michael Boroš, dvaadvacátý skončil Jakub Říman.

Muži Elite (28 startujících): 1. Michael Vanthourenhout (Bel.) 1:02:13, 2. Cameron Mason (V. Brit.) +7, 3. Lars Van der Haar +19, 4. Pim Ronhaar +21, 5. Ryan Kamp (všichni Niz.) +44, 6. Eli Iserbyt +58, 7. Laurens Sweeck +1:05, 8. Niels Vandeputte (všichni Bel.) 1:14,…15. Michael Boroš +3:28, 22. Jakub Říman +6:45.

Text Petr Hofbauer, foto Petr Dlask