Kristýna Zemanová vyhrála anketu Král cyklistiky

Další cenný úspěch do své sbírky přidala dnes Kristýna Zemanová. Dvacetiletá členka celku Brilon Racing Team MB se stala vítězkou již 59. ročníku prestižní ankety Českého svazu cyklistiky Král cyklistiky.


V historii ankety je teprve čtvrtou ženou po Ladě Kozlíkové, Romaně Labounkové a Ivetě Miculyčové, které se to podařilo a po jedenatřiceti letech vrátila pomyslnou korunu do cyklokrosového terénu. Před ní se to naposledy podařilo Karlu Camrdovi v roce 1992, v letech 1982, 1984 a 1991 vyhrál anketu Radomír Šimůnek starší a v letech 1981 a 1982 Miloš Fišera.

"Je to pro mě obrovská čest a jsem moc šťastná. Trofej pro Krále cyklistiky je takový krásný bonus k životnímu roku, kterým pro mě ten minulý určitě byl. Dokázala jsem si, že se můžu rovnat s nejlepšími a stále se zlepšovat. Soupeřky si mě již všímají a stát na startu v první řadě s Fem van Empelovou nebo Puck Pietersovo je velmi příjemné," řekla majitelka bronzu z mistrovství světa z nizozemského Hoogerheide a z ME v Pontchateau v kategorii U23. 

V neděli vybojovala v Táboře již třetí domácí titul v řadě. "Bylo dobré, že jsme měli možnost vyzkoušet si trať v závodním tempu. Je to určitě velký přínos a při světovém šampionátu nás snad diváci a atmosféra vybičují k co nejlepším výkonům," pokračovala Zemanová, která je také největší českou medailovou nadějí. "Tlak si však já nepřipouštím, to spíše novináři. Já se stoprocentně soustředím na výkon a spolu s diváky si snad užiji pěkný den. Dobrý cyklokrosař musí umět zajet na všem, ale sníh by mi rozhodně nevadil," dodala Kristýna Zemanová.

Za ní v anketě skončili vicemistr světa v MTB maratonu Martin Stošek a mistryně Evropy v disciplíně Freestyle BMX Iveta Miculyčová.

Foto: Michal Červený