P. Klouček: „Bylo to nejlepší vystoupení za poslední roky“

První vrchol sezony je za námi. Mistrovství Evropy ve francouzském Pontchâteau přinesl českým barvám bronzovou medaili díky dvacetileté Kristýně Zemanové v kategorii U23. Reprezentační trenér Petr Klouček zhodnotil vystoupení českých cyklokrosařů.  

Kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám se celý závodní program přesunul až na neděli. „Takový blázinec jsem ještě nezažil. Kvůli nepříznivému počasí se muselo hodně improvizovat. Závodníci se neměli možnost stoprocentně připravit, bylo to komplikované po stránce zajištění. Na druhou stranu to ale bylo pro všechny stejné, takže se nechceme vymlouvat. Bylo to komplikované hlavně pro mechaniky. Tři byli v depu, další dva museli připravovat kola na další závod. Naštěstí všechno zvládli, neměli jsme žádný problém. Co se týče dosažených výsledků, tak to bylo nejlepší vystoupení za poslední roky. Rozhodně víc jsme ale čekali od juniorů a třiadvacítkářů, i Boroš už dokázal zajet lépe,“ zhodnotil Klouček evropský šampionát.

Dařilo se domácím Francouzům, hlavně v mládežnických kategoriích. Vybojovali tři tituly (smíšené štafety, juniorky a junioři), pak přidali i dva bronzy v kategorii juniorů a mužů U23.

„Pro mě to není překvapení. Už předem jsem tvrdil, že Francouzi budou na domácí půdě výborní. Poslední dva roky dokazují, že se s nimi musí počítat a že už patří do absolutní světové špičky,“ poznamenal reprezentační kouč.

Lze očekávat výhodu domácího prostředí i u našich reprezentantů na únorovém mistrovství světa v Táboře? „Doufám, že můžeme očekávat něco podobného. Vždycky jsme doma jeli dobře. Předpokládám, že všichni naši reprezentanti budou ještě výrazně lepší. Sezona je ale dlouhá. Uvidíme, jak to bude vypadat v lednu,“ věří Klouček.            

Juniorky

Umístění, tři v top desítce hovoří samo za sebe. Naše nejlepší Amálka (Gottwaldová) startovala ze čtvrté řady a do terénu najížděla kolem pětatřicátého místa. Celý závod předjížděla jednu soupeřku za druhou, nakonec jí chybělo dvacet vteřin na čtvrté místo. Káťa (Douděrová) odstartovala celkem solidně, ale pak měla dvě kola výkonnostní výpadek. V závěru se hodně zvedla, škoda že závod nebyl delší. Klidně mohla pomýšlet na lepší umístění. Daniela (Hezinová) byla mezi nejlepšími hned od začátku. V závěru měla pád a možná jí už i malinko došlo a trochu se propadla. Všechny tři holky jsou výborné. Pouze medailistky byly odskočené, jinak boj o čtvrté místo byl zcela otevřený. Je to skvělý start do sezony, navíc Amálka a Daniela jsou prvoročačky.

Junioři

Spoléhali jsme na Kryštofa (Bažant) a Patrika (Lienert). Ten odstartoval dobře, dlouho jezdil v desítce, ale ke konci mu trošku došlo. Přesto odjel solidní závod, nedá se mu nic vytknout. Kryštof nebyl ve své kůži, už v pátek na štafety se necítil stoprocentní. Špatně odstartoval, zkusil dvě kola, ale vůbec mu to nejelo. Proto po dvou kolech zabalil. Spoléháme na něj, měl by to být klíčový jezdec v této kategorii. Myslím, že se dá brzy do pořádku. U těch ostatních to bylo slabší, ale je to pro ně cenná zkušenost. Šumpík už sice nějaké zkušenosti má, ale po náročné silniční sezoně a mistrovství světa začíná pomalu závodit. Myslím, že jeho výkonnost půjde postupně nahoru.

Ženy U23

Holky zajely výborně. Kristýna (Zemanová) získala bronz, ale rozhodně zadarmo to nebylo. Když odjely první dvě, Kristýna a Bentveld se je snažily dojet. Ale Nizozemka vůbec nestřídala, jenom čekala na závěrečný spurt. Proto jsme věděli, že Kristýna jí musí někde odjet. To se jí povedlo v předposledním kole a zaslouženě si dojela pro bronz. Myslím si, že pokud by se závod vyvíjel jinak, tak měla Kristýna šanci i na stříbro. Vítězná Backstedt byla totiž o třídu lepší. Výborně zajela i Káťa (Hladíková), která devátým místem dosáhla svého nejlepšího výsledku.

Muži U23

Prvoročák Venca (Ježek) a Max (Kerl) objeli solidní závod. Naše největší naděje Matyáš (Fiala) měl defekt a propadl se. Možná se to potom na něm podepsalo psychicky. Asi čekal, že bude víc vepředu. Ale čtyřiatřicáté místo není, to co jsme čekali. U ostatních jsme žádné zázraky nečekali, spíš bych řekl, že zůstali za očekáváním.

Muži Elite

Říkali jsme si, že když by to dobře dopadlo, může Bory (Boroš) skončit do desítky. Nedá se říct, že by patnácté místo bylo zklamání, ale spokojeni také nejsme. U Kuby (Říman) jsme čekali umístění kolem dvacítky, nakonec skončil dvaadvacátý.

Čtyři umístění v top desítce jsou slušným odrazovým můstkem do dalších závodů. Devátá Kateřina Hladíková (U23), sedmá Amálie Gottwaldová, osmá Kateřina Douděrová a devátá Daniela Hezinová (všechny juniorky) ukázaly ostatním správnou cestu. Cestu k lepším zítřkům českého cyklokrosu.

Text Petr Hofbauer, foto Petr Dlask