PO FIALOVI DALŠÍ PREMIÉROVÉ VÝHRY: V KOLÍNĚ VÍTĚZÍ VANÍČEK A DLASKOVÁ

Dvě nová jména mezi vítězi závodů seriálu TOI TOI Cupu přinesl osmý závod, který se dnes jel na trati v Kolíně. Na nejvyšší stupeň se premiérově postavila Vanda Dlasková z celku Auto Škoda Mladá Boleslav a také Šimon Vaníček (ČEZ Cyklo Team Tábor). Při absenci juniorského suveréna Václava Ježka se totéž podařilo Jakubu Kubovi z Dukly Praha.


Normálně spíše kolínské cyklokrosové kritérium poznamenal v noci spadlý sníh. Na okruhu jej sice jezdci mládežnických kategorií rozjezdily, a tak se další zívody jely již na blátě, takže okruh tak rychlý nebyl.

Absence české jedničky Michaela Boroše nejlépe využil Vaníček, který se konečně prosadil na první místo. Po čtyřech čtvrtých místech a druhém v minulém závodu ve Slaném se konečně radoval. Dosud vedoucí jezdec seriálu Adam Ťoupalík (Elkov Kasper) dnes skončil třetí a jeho náskok před Vaníčkem v celkovém hodnocení seriálu se ztenčil na pouhé tři body.

Hned v prvním kole se na čele vytvořila silná čtyřčlenná skupina v níž byli Vaníček, A. Ťoupalík, Jakub Říman (Auto Škoda Ml. Boleslav) a polský krosař Marek Konwa. Po druhém kole ztratilo kontakt A. Ťoupalík, v polovině závodu již zůstali na čele jen Vaníček a Konwa. Rozhodnutí o vítězi padlo v polovině předposledního kola, kdy na zrychlení Vaníčka již polský jezdec odpovědět nedokázal. Vaníček si již šanci nenechal ujít a bezpečně si dojel pro své letošní, ale vůbec i první vítězství v Toi Toi Cupu, když před Konwou dorazil do cíle o dříve o 24 vteřin a před zpomalujícího Římana se dostal A. Ťoupalík.

"Konečně to vyšlo," byla první slova v cíli šťastného Šimona Vaníčka. "Na toto vítězství jsem čekal déle, než jsem si představoval, ale dnes jsem měl opravdu dobré nohy a cítil jsem se skvěle. Když jsem viděl, že má Konwa problémy, tak jsem za to vzal, ale v prvenství jsem začal věřit až sto metrů před cílem. Terén byl dnes těžký, ale mě se jelo dobře a hlavně jsem nedělal chyby," dodal Vaníček.

I mezi ženami chyběla domácí jednička Kristýna Zemanová, která je již v Belgii a připravuje se nedělní závod Světového poháru. Favoritek na prvenství tak bylo více a nejsilnější z nich byla sedmnáctiletá Vanda Dlasková. O svém vítězství ale rozhodla v závěrečném spurtu, když se před Terezu Vaníčkovou (Brilon Racing Team MB) dostala asi padesát metrů před cílem poté, co celý závod spolu jely na čele. S devatenáctivteřinovým odstupem dojela třetí Nikola Bajgerová z celku Atom Deweloper Posciellux.pl Wroclaw. Až devátá dokončila závod juniorka Kateřina Douděrová (Jaroslav Kulhavy Cycling Team) a tím přišla o možnost posunout se do čela průběžné klasifikace. Po dnešku zaostává za Zemanovou o šest bodů.

„Střídaly jsme se s Terezou (Vaníčkovou), obě jsme měly lepší i slabší úseky. Jsem ale moc ráda, že má forma poté, co jsem se do závodů vrátila po letním zranění, má stoupající tendenci. Jelo se mi velmi dobře a trať mi zde sedla. Rozhodla jsem až ve spurtu, ale do něj jsem si věřila a z premiérové výhry v elitním závodu mám nesmírnou radost,“ řekla Vanda Dlasková.

Výsledky:

Mladší žákyně:

1. B. Sluková (ADASTRA Cycling Team) 22:23, 2. Pazourková +15, 3. Zavadilová (obě Cycling Academy Tábor) +22.

Starší žákyně:

1. K. Sluková (ADASTRA Cycling Team) 20:51, 2. Frydrychová +11, 3. Kolářová (obě Auto Škola Ml. Boleslav) +17.

Mladší žáci:

1. Semerád (Cyklostrar Head Pirelli) 20:42, 2. Pňovský (Silvini team) stejný čas, 3. Zavadil (Cycling Academy Tábor) +5.

Starší žáci:

1. Š. Kment 19:07, 2. Hladík stejný čas, 3. A. Kment (všichni Brilon Racing Team MB) +16.

Kadetky:

1. A. Gottwaldová (CP team) 30:55, 2. Hezinová (SportRaces Cycling Team) +11, 3. Grohová (Author Team Stupno) +22.

Kadeti:

1. Bažant (TJ Sokol Plavy - Cyklo Benda) 27:19, 2. Hájek (Brilon Racing Team MB) +38, 3. Vorel (Rexonix KOVO Praha) +41.

Junioři:

1. Kuba (Dukla Praha) 44:38, 2. Hojka (EXPRES CZ - TUFO Team Kolín) +1, 3. Schwarzbacher (SR) +7, 4. Samec (GAPP System - Kolofix MTB Racing Team) +22, 5. Rubeš (EXPRES CZ - TUFO Team Kolín) +29, 6. Šumpík (Jaroslav Kulhavy Cycling Team) +1:13.

Ženy:

1. Dlasková (Auto Škoda Ml. Boleslav) 40:41, 2. Vaníčková (Brilon Racing Team MB) stejný čas, 3. Bajgerová (Atom Deweloper Posciellux.pl Wroclaw) +19, 4. Čábelická (GAPP System - Kolofix MTB Racing Team) +19, 5. Havlíková (LAWI junior team) +40, 6. Siedelová (Něm.) +1:16.

Muži:

1. Vaníček (ČEZ Cyklo Team Tábor) 1:00:32, 2. Konwa (Pol.) +24, 3. A. Ťoupalík (Elkov Kasper) +48, 4. Říman (Auto Škoda Ml. Boleslav) +53, 5. Stránský (ATT Investments) +1:26, 6. Uytdewillingen (Něm.) +1:34.