Premiérová destinace Troyes hostila poprvé mládežnické kategorie

Ve čtvrtém závodě Světového poháru ve francouzském Troyes dosáhly nejlepších výsledků z českých reprezentantů juniorky. Šestá skončila Kateřina Douděrová a devátá Amálie Gottwaldová. Jedenácté místo Michaela Boroše je skvělým výsledkem v kategorii mužů Elite. Kristýna Zemanová obsadila třinácté místo v kategorii žen Elite, mezi třiadvacítkářkami dojela čtvrtá.

Po třech závodech pro elitní kategorie žen a mužů, se tentokrát premiérově představí i juniorky, junioři a muži U23. Kategorie žen U23 startuje ve společné kategorii s elitními ženami.

Ve Francii několik dní pršelo a podklad byl podmáčený a uklouzaný. Okruh byl technicky náročný, s přibývajícím časem rapidně vysychal.  

Výsledky:

Junioři (48 startujících): 1. S. Viezzi (Ita) 43:21, 2. D. J. Thompson (USA) +6, 3. A. Sparfel (Fra.) +14,…14. Kryštof Bažant +1:45, 26. Patrik Lienert +2:44, 31. Pavel Šumpík +3:36,  43. Matěj Havel +6:00.

Trenér Petr Klouček: „Konkurence byla obrovská a postavení na startu bylo rozhodující. Prvním zádrhelem juniorů byl špatný start. Nejlépe postavaný Patrik, který odstartoval z druhé řady, najížděl do terénu v polovině startovního pole. Celý závod se s tím pral a nejelo se mu vůbec dobře. Po nájezdu do terénu se už nedalo předjíždět, a tak se to hned ucpalo a pole rozdělilo. Šumpík začal tradičně špatně, pak se docela rozjel. Jenže špička závodu už byla daleko vepředu. Havel trefil kolík a zlomil rám.“

Juniorky (46 startujících): 1. C. Ferguson (V. Brit.) 39:41, 2. V. Chladoňová (SVK) stejný čas, 3. C. Gery (Francie) +27, 6. Kateřina Douděrová +1:00, 9. Amálie Gottwaldová +1:43, 14. Daniela Hezinová +2:24, 26. Hanka Viková +4:16.

Trenér Petr Klouček: „Holky zajely výborný závod, ale taky se jim vůbec nepovedl start. Když se trochu rozjely, už to vypadalo, že pojedou dopředu. Na začátku druhého kola lehla Káťa a propadla se na dvanácté místo. Amálka si škrtla tretrou o kolo a vypadla ji přaska. Naštěstí ji brzy opravila a obě začaly stíhací jízdu. Nakonec jsou obě v desítce. Přesto si myslím, že mají na víc. Top pětka je reálná. Navíc příští týden budou startovat z první nebo druhé řady. Dobrý závod má za sebou i Daniela, která byla po nemoci. Ani Káťa nebyla v optimálním rozpoložení, tři dny vůbec netrénovala. Ještě ve středu jsme zvažovali, jestli bude kvůli nemoci vůbec startovat.“      

Muži U23 (45 startujících): 1. T. Del Grosso (Niz.) 54:39, 2. R. Lelandais (Fra.) +23, 3. J. Michels +30, 4. W. Huybs +47, 5. E. Verstrynge (všichni Bel.) +1:09,…15. Matyáš Fiala +2:45, 19. Pavel Jindřich +3:12, 30. Matěj Stránský +5:05, 31. Maximilián Kerl +5:24, Václav Ježek DNF.

Trenér Petr Klouček: „Hned od startu byl v popředí Matyáš a jezdil kolem první desítky. V průběhu závodu se začal postupně ztrácet síly a propadl se na konečné patnácté místo. Výborný závod má za sebou Pavel Jindřich. Odstartoval kolem pětadvacítky a stále se posouval dopředu. V jednu chvíli byl už sedmnáctý, ale v závěru trochu ztratil, když v předposledním kole spadnul. Přesto jezdil s nesmírnou chutí a konečné devatenácté místo je pro něj skvělé. Nešťastně dopadl závod pro Vencu Ježka. Po pádu trefil kolík, poranil si rameno a odjel na vyšetření.“

Ženy (59 startujících): 1. C. Alvarado 49:55, 2. P. Pieterse +21, 3. L. Brand (všechny Niz.) +44, 4. S. Casasola (Ita) +49, 5. I. Van der Heiden (Niz.) +1:05, 6. M. Schreiber (Lucem.) +1:09,…13. K. Zemanová +2:14, 34. B. Jeřábková +5:22, 40. K. Hladíková +5:58.

Nizozemka Ceylin Alvarado si dnešním vítězstvím upevnila průběžné vedení ve Světovém poháru. Při neúčasti letos neporazitelné krajanky Van Empel se po měsíčním odpočinku vrátila do terénu Puck Pieterse. Ta si sice vypracovala drobný náskok, ale od druhé poloviny závodu už jasně vévodila Ceylin Alvarado. Pro třetí místo si nakonec dojela L. Brand, které se v závěru odpoutala od Italky Casasoly.

Kristýna Zemanová sice dobře odstartovala, ale v první technické pasáži v terénu zaváhala a ztratila na odkloněné rovince několik pozic. Tím se jí nečekaně brzy vzdálila první desítka a půlminutové manko těžko smazávala. Nakonec z toho bylo konečné třinácté místo, v kategorii žen U23 skončila čtvrtá.

Kristýna Zemanová: "Dneska mi to bohužel nesedlo. Ráno jsem se cítila ještě docela dobře, ale při závodě jsem měla úplně vypnuto. Nohám se dnes zkrátka vůbec nechtělo, a tak jsem si závod dost protrpěla. Špunt a mé málo ostré lokty v první šikmině tomu také nepřidaly. Doufám, že si teď dobře odpočinu a v Dublinu se zase zkusím rvát o desítku."

Muži (43 startujících): 1. E. Iserbyt (Bel.) 56:35, 2. L. Van der Haar (Niz.) +10, 3. J. Nieuwenhuis (Niz.) +1:29, 4. G. Kuypers (Bel.) +1:41, 5. R. Kamp (Niz.) +1:52, 6. L. Sweeck +2:05, 7. T. Nys (oba Belg.) +2:08,…11. M. Boroš +2:24.

Čtvrtý závod letošního ročníku Světového poháru poznal už čtvrtého vítěze. Tím se ve francouzském Troyes stal Belgičan Eli Iserbyt, který porazil Nizozemce Lars Van der Haara a třetí místo obsadil jeho krajan Joris Nieuwenhuis.

Na konci úvodního z osmi okruhů se ostatním soupeřům vzdálil Van der Haar a mírný náskok si hlídal až do poloviny závodu. Skvělou stíhací jízdou se dotáhl do čela závodu Iserbyt a okamžitě nastoupil. V urputném boji o každou vteřinu bojovali oba sokové až do závěrečných metrů, nakonec si ale Belgičan připsal letošní první vítězství ve Světovém poháru. Tím se vyšvihl do čela průběžného pořadí o pouhý bod právě před Van der Haara.

Jediný český zástupce Michael Boroš dosáhl svého letošního maxima v zahraničních startech, když vybojoval skvělé jedenácté místo. Start jezdce hradeckého Elkovu nebyl zrovna ideální, přesto se nevzdal a dokázal se postupně prokousávat startovním polem. Svoji cestu za nejlepším výsledkem ve Světovém poháru začal ve třetí desítce. Podmínky, rychlá a technická trať mu dokonale sedla, čtyři okruhy dokázal zajet čas v první desítce. I když ve finiši těsně podlehl Švýcarovi Rueggovi, přesto dosáhl jedenáctým místem skvělého výsledku.     

Text Petr Hofbauer, foto Petr Dlask