ŠESTÝ TITUL BOROŠE, DRUHÝ ZEMANOVÉ

Národní šampionáty se kromě Mladé Boleslavi jely ve většině zemí, kde se cyklokros jezdí. Na startu ale mezi muži nebyl ani jeden ze tří současných velikánů tohoto sportu – v Nizozemí chyběl Mathieu van der Poel, v Belgii Wout van Aert a v Británii Thomas Pidcock. Již neuvěřitelný čtrnáctý titul vybojovala Belgičanka Sanne Cantová.


Při absenci loni druhého Jakuba Ťoupalíka byli největšími favority dva jezdci týmu Elkov Kasper – Boroš a Adam Ťoupalík. To se však změnilo již ve druhém okruhu v němž Ťoupalík namotal řetěz a podstatnou část okruhu absolvoval do depa s kolem na zádech. Tím pro něj souboj o medaile skončil velice rychle. Závod však nevzdal, bojoval dále a nakonec skončil pátý.

Tím se cesta Borošovi ke zlatu výrazně zjednodušila a současná česká jednička toho využila ke snadnému triumfu. „I díky problémům Adama soupeři moc nezlobili. Závod tak vypadal jednostranně, ale trať byla hodně náročná.  Mohl jsem si hlídat, na trati kterou mám rád, svoje tempo, vyhnul jsem se technickým problémům i když nějaké malé chyby jsem na kluzkém terénu udělal i já,“ říkal v cíli spokojený Boroš. „Na suchu by to bylo o něčem jiném, ale já mám bláto rád,“ pokračoval staronový šampion s tím, že prý nic jiného než titul se od něj nečekalo. Škoda, že nás není více s kým by se dalo prát,“ dodal Boroš, kterému chybí již jen jeden titul k vyrovnání se nejúspěšnějším jezdcům historie Radomíru Šimůnkovi a Zdeňku Štybarovi, kteří vyhrál mistrovství sedmkrát.

Po vypadnutí z boje o medaile se o ty zbývající dlouho prali Matyáš Kopecky (Team Novo Nordisk) a Jakub Říman z pořádajího týmu Auto Škoda Ml. Boleslav. Po pádu v pátém kole se zdálo, že úspěšnější bude Říman, ale to byl omyl. V Nizozemí žijící M. Kopecky svého soupeře rychle dojel a v závěrečných dvou kolech měl jasně navrch. Do cíle před Římanem dorazil o 51 vteřin dříve a napodobil tak svoji sestru, která krátce předtím získala rovněž stříbro mezi ženami. Neuspěl Šimon Vaníček, vítěz celého seriálu Toi Toi Cupu, kterého v posledních dnech trápily bolesti zubů. Navíc hned v prvním okruhu s po pádu propadl hluboko do startovního pole a nakonec skončil až devátý.

Po Pavle Havlíkové se pevně na českém trůnu mezi ženami usadila Kristýna Zemanová, která po loňském prvním titulu dnes vybojovala druhé zlato. Pro stříbro si dojela Julia Kopecky (Cc Pave76), stejně jako vítězka ještě závodnice kategorie U23, a bronz vybojovala Nikola Bajgerová závodící za tým Mat Atom Deweloper Wroclaw.

Dvě úvodní kola jely na čele Zemanová a Kopecky, která dokonce udávala tempo a několikrát se na malý odstup favoritce závodu vzdálila. Ve třetím kole ale Zemanová zrychlila a Kopecky na to reagovat nedokázala a od té chvíle bylo jen otázkou s jakým časovým náskokem Zemanová dorazí. V cíli třetího kola již měla k dobru půlminutu a v cíli téměř minutu.

Bajgerová se na třetí místo dostala po polovině závodu, ale ohrozit nejlepší dvojici bylo daleko nad její síly, takže se soustředila udržení bronzu, což se jí před Kateřinou Hladíkovou, třetí závodnicí U23, bez problémů podařilo. Pátá skončila osminásobná česká šampionka Pavla Havlíková (LAWI junior team).

„Bylo to pro především psychicky náročné. Po té sezoně se nic jiného než zlato nečekalo a Julie byla dvě kola velice silná. Snažila se jet s chladnou hlavou a po polovině závodu jsem nastoupila a ujela jí. Je to krásný pocit jsem ráda, že to vyšlo.  Do mistrovství světa ještě potrénuji a pokusím se zajet co nejlepší výsledek,“ řekla Kristýna Zemanová.

Mezi juniorkami obhájila své loňské zlato bez nejmenších problémů Eliška Hanáková (Hanak Sisters cycling academy), která domácí Vandu Dlaskovou (Auto Škoda Ml. Boleslav) nechala za sebou o 1:17, třetí Karla Nováková (Jaroslav Kulhavy Cycling Team)již měla ztrátu přes tři minuty.

Výsledky:

Muži:

1. Boroš (Elkov Kasper) 1:03:33, 2. M. Kopecky (Team Novo Nordisk) +57, 3. Říman (Auto Škoda Ml. Boleslav) +1:48, 4. Zatloukal (Nutrend Specialized Racing) +3:12, 5. A. Ťoupalík (Elkov Kasper) +4:03, 6. Fiala (ČEZ cyklo team Tábor) +4:30.

Ženy:

1. Zemanová (Brilon Racing team MB) 42:04, 2. Kopecky (Cc Pave76) +52, 3. Bajgerová (Mat Atom Deweloper Wroclaw) +2:10, 5. Hladíková (Brilon Racing team MB) +2:28, 5. Havlíková (LAWI junior team) +2:35, 6. Štěpánová (Česká spořitelna - Accolade) +2:47.

Juniorky:

1. Hanáková (Hanak Sisters cycling academy) 33:02, 2. Dlasková (Auto Škoda Ml. Boleslav) +1:17, 3. Nováková +3:12, 4. Douděrová (obě Jaroslav Kulhavy Cycling Team) +4:22, 5. Cibulková (Auto Škoda Ml. Boleslav) +8:05, 6. Jurová (Expres CZ - TUFO team Kolín) +8:08.