Sníh hraje do karet našim cyklokrosařům

Sníh, sníh a zase sníh. To je přání pro světový šampionát reprezentačního trenéra Petra Kloučka, ale i většiny našich jezdců. Okruh s ledem či sněhem českým krosařům sedí, potvrdili to i na dvou předchozích světových šampionátech v Táboře a všichni věří, že tomu tak bude i 2. až 4. února, kdy se v areálu Komora bude o světové medaile znovu bojovat.

A tento týden si čeští závodníci na tomto povrchu zajezdí dostatečně. Od  pondělí do čtvrtka má reprezentace pod vedením Kloučka a jeho asistentů Petra  Dlaska a Michala Bednáře soustředění v místě dějiště mistrovství světa a o víkendu jedou muži, ženy a junioři další závod TOI TOICupu ve Veselí nad Lužnicí, v neděli budou mládežnické kategorie bojovat na stejném okruhu o medaile na domácím šampionátu.

„Hned po prvních trénincích vidím, že všechny to hodně na tomto povrchu baví.  Musíme sice trochu improvizovat, ale rozhodně zde všichni mohou trénovat lépe než doma. Již se buduje okruh, něco je protažené a my si vytyčili takový menší okruh, takže myslím, že pro jezdce to je příjemná zábava,“ prozradil Petr Klouček a upozornil na skutečnost, že trénovat jízdu na sněhu je vzhledem k blížícímu se MS tou nejlepší přípravou.

Do Tábora přijeli junioři Kryštof Bažant, Tomáš Kraus, Pavel Šumpík a Matěj Havel, juniorky Kateřina Douděrová, Amálie Gottwaldová, Hanka Viková, Anna Panušová a z kategorie mužů U23 již zcela uzdravený Václav Ježek, Pavel Jindřich, Maximilián Kerl, Patrik Černý a dnes odpoledne se k reprezentaci přidá ještě Matyáš Fiala.

„Měli tady být ještě junioři Jan Janout a Patrik Lienert, ale jsou lehce nemocní, a tak raději, než jezdit v mrazech, raději doma trénují na ergometrech,“ dodal Petr Klouček.

V pondělí, ti co nezávodili o víkendu, jeli do terénu. To se týkalo hlavně mužů U23, ostatní absolvovali trénink na ergometrech. „Dnes jsme lehce potrénovali v terénu na sněhu, byly tam i intervaly a myslím, že trénink to byl povedený a závodníci si to pochvalovali. Na silnice to zatím nešlo, ale ve středu a ve čtvrtek by silnice již mohly být suché, takže se bude snad moci trénovat i za autem,“ přidal Petr Klouček.

Na sněhu se mladé závodnice a mladí jezdci cítili dobře a všichni si pochvalovali, že to byla i příjemná zábava. Nejlépe se snad ze všech v těchto podmínkách cítil Pavel Jindřich, který jezdil jak na suchu. "Byla to příjemná zábava a vůbec bych se nezlobil, kdyby se na takovém podkladu jelo i mistrovství světa,“ řekl Jindřich.

Text Jaroslav Cícha, foto -peh-, -dls-