SP V HULSTU VYHRÁLI M. VAN DER POEL A BETSEMAOVÁ

Vítězi čtvrtého závodu seriálu Světového poháru v Hulstu v Nizozemí se stali domácí jezdci Mathie van der Poel a Denise Betsemaová. Z trojice našich závodníků si vedl nejlépe Michael Boroš, který skončil na 29. místě, ženy Pavla Havlíková a Tereza Vaníčková obsadily 32. resp. 41. místo.


Souboj nizozemských cyklokrosařek se zbytkem světa i tentokrát vyzněl jasně pro ´oranjes´, oproti minulým závodům však vyhrála některá jiná, než dosud jasně dominující Lucinda Brandová, domácích závodnic bylo v elitní desítce sedm!

Hned po startu se na čele usadily Betsemaová, Annemarie Worstová, Brandová, Ceylin del Carmen Alvaradová, Marianne Vosová (Niz.), Blanka Kata Vasová z Maďarska a Sanne Cantová z Belgie. V úvodu třetí desítky se po startu až ze čtvrté řady pohybovaly Havlíková a Vaníčková, ale v cíli prvního kola již česká šampionka Havlíková měla minutovou ztrátu, Američanka Clara Honsingerová jela kolem 15. místa.

Ve druhém kole se začala vzdalovat všem Betsemaová, za ní zbyla dvojice Alvaradová a Worstová následovány Brandovou. V cíli třetího okruhu, z celkových sedmi, již měla Betsemaová k dobru na druhou Brandovou 21 vteřin, Alvaradová a Worstová jely v těsném závěsu, potom se na okruhu pohybovala osamocená Vasová a již šestá byla Honsingerová.

S tím se ale nehodlala smířit Brandová a pustila se do stíhání Betsemaové, ale podařilo se jí pouze setřást své další krajanky, ovšem Betsemaová, jedoucí dnes bezchybně, byla tentokrát nad její síly. Naopak svůj náskok navyšovala a nakonec vyhrála s minutovým náskokem.  Havlíková jezdila celý závod kolem třicítky, o deset míst za ní pak Vaníčková.

"Jsem straně naštvaná, těsně přede mnou pustili rozhodčí do závěrečného kola holku jedoucí těsně přede mnou, mě již ne. Závod to byl nahoru a dolu, navíc vítr a dost se to ucpávalo. Když se mi zdálo, že bych se mohla rozjet, tak již nebylo kam. Strašně mě to mrzí, bylo to rychlé i k trochu blátivé a strašně náročné," řekla Pavla Havlíková.

Podobný obrázek jako v závodě žen skýtal i souboj žen. V úvodu se na čele v první desítce poskládalo šest Belgičnů a čtyři Nizozemci, naopak po technických problémech jediný Čech na startu Boroš uzavíral startovní pole, v cíli prvního kola již byl ale čtyřicátý, ale každý posun pro něj byl složitý.

Očekávaný souboj M. van der Poela s vítězem minulého závodu z Dendermonde Woutem van Aertem se nekonal. Již od druhého kola na čele udával tempo osamocený M. van der Poel, který měl za sebou náročný program, když jel a vyhrál 30. prosince v Bedene, 1. ledna v Baalu a v sobotu v Cullegemu. Za ním jelo trio Belgičanů Toon Aerts, van Aert a Michael Vanthourenhout, na pátou pozici se posunul Brit Thomas Pidcock.

Mathieu van der Poel v cíli druhého kola již měl náskok dvaceti vteřin před triem pronásledovatelů, za další okruh navýšil svůj náskok na 38 vteřin, na nic nečekal a strojovým tempem ukazoval všem, kdo je dnešním králem.

Boroš se propracoval na 35. místo, v polovině závodu byl třicátý, ale rozestupy před ním již byly větší, navíc jej na krátkém okruhu rozhodčí dvě kola před cílem ze závodu odvolali.

Z pronásledovatelů vedoucího M. van der Poela překvapivě první vystoupil van Aert, nejsilnější se z adeptů na další místa na stupních vítězů zdál Pidcock. Ovšem van Aert krizi překonal a rychle se dostal na druhou pozici a naopak ztrácet začal Toon Aerts.

V osmém kole vypadl z boje o stupně vítězů i Michael Vanthourenhout, náskok M. van der Poela se ustálil na minutě a půl a bezpečně si dojel pro letošní druhý seriálový triumf. O jeho nadvládě svědčí i to, že byl nejrychlejší v každém z deseti okruhů. Za ním nakonec skončil stříbrný van Aert, třetí projel cílem Pidcock.

Výsledky:

Ženy:

1.Betsemaová 53:06, 2. Brandová +1:02, 3. Alvaradová +1:09, 4. Worstová (všechny Niz.) +1:26, 5. Vasová (Maď.) +1:57, 6. Honsingerová (USA) +2:10, ...32. Havlíková -2 kola, 41. Vaníčková (obě ČR) -3 kola.

Pořadí po čtyřech závodech:

1. Brandová 150, 2. Betsemaová 108, 3. Alvaradová 102, 4. Vasová 83, 5. Honsingerová 80, 6. Cantová (Belg.) 66.

Muži:

1.M. van der Poel (Niz.) 1:05:27, 2. van Aert (Belg.) +1:31, 3. Pidcock (Brit.) 1:49, 4. M. Vanthourenhout +2:41, 5. Toon Aerts (oba Belg.) +3:07, 6, van der Haar (Niz.) +3:19, ...29. Boroš (ČR) -2 kola.

Pořadí po čtyřech závodech:

1. van Aert 125, 2. M. van der Poe 110, 3. M. Vanthourenhout 106, 4. Toon Aerts 87, 5. Hermans (Belg.) 78, 6. van Kessel (Niz.) 73, ...41. Boroš 3.