Startuje Český pohár v gravelu 2024

Po loňském nultém ročníku se v letošní sezoně uskuteční první oficiální seriál Českého poháru v gravelu. Celkem se o body do seriálu bude bojovat v pěti závodech, do celkového hodnocení se započítávají čtyři nejlepší výsledky. A poprvé se na trať vydají závodníci již 4. května na Tubolito Gravel Trophy v Hlinsku/Ratajích.


"Agentura cyklistika podpořila disciplínu gravel a usilujeme o marketingové propojení disciplín," řekl jednatel Agentury cyklistika Petr Balogh.

Jak již bylo řečeno do celkového hodnocení seriálu budou započítány čtyři nejlepší výsledky. V případě rovnosti bodů bude rozhodovat: počet lepších umístění v seriálu, pokud bude bodové hodnocení stále nerozhodné, tak lepší pořadí při finálovém závodě. Startovné na všechny závody seriálu mají jednotnou výši - základní 600 Kč, čtrnáct dní před startem 750 Kč a na místě a v den závodu 900 Kč.

Všechny závody se řídí pravidly cyklistiky ČSC, kromě anomálií s technickými specifikacemi,  které disciplína gravel vyžaduje. Závody jsou vypsané pouze pro gravelová kola. Je zakázáno používat elektrokola a horská kola.

Průměr kol není omezen, šířka plášťů se doporučuje 38 – 45 mm vzhledem k charakteru  jednotlivých tratí poháru. Řidítka musí být silniční (berany) drop minimálně 65 mm. Jednodílné, bez přídavných koncovek, nebo nástavců. Kontrolu technického stavu závodních kol bude provádět namátkově pověřený člen sboru rozhodčích.

Délky tratí pro muže i ženy je stanovena na 60 – 120 kilometrů, pro juniory a juniorky 50 – 80 kilometrů. Profil tratě by měl být jezdivý, přesto pestrý. Povrch převážně šotolinový, lesní svážnice, polní cesty a v menší míře silnice (cca 20%).

Občerstvení/technická pomoc: Na trati budou občerstvovací zóny s vybavením pro případné řešení defektu.

Program Gravel Bohemia Cup 2024:

4. května: Tubolito Gravel Trophy - Hlinsko/Rataje

18. května: Gravel Sudomír - Sudoměřice

3. srpna: Ridley Gravel Tour - Hlinsko (mistrovství ČR)

24. srpna: Alan Gravel Race - Zbraslavice

1. září: Lawi Tour GT - Vinařice u Dobrovic.

Text: Jaroslav Cícha