Startuje cyklokrosová sezona s vrcholem MS v Táboře

Ve čtvrtek 28. září odstartuje v Kolíně naostro domácí cyklokrosové sezona úvodním podnikem seriálu TOI TOI Cup. Ta vyvrcholí začátkem února příštího roku světovým šampionátem v jihočeském Táboře, kde se o světové medaile pojede již počtvrté v historii.

„Sezona 2023-24 je pro nás stoprocentně nejdůležitější sezonou. Za organizátory mistrovství světa mohu ujistit, že uděláme vše co bude možné, ale reálně to musí být podpořeno vždy výsledky. Pevně věřím, že reprezentace pod vedením kouče Petra Kloučka pro to udělá také maximum a zisk šesti medailí z roku 2001 překoná,“ řekl již tradičně s trochou nadsázky předseda organizačního týmu  Petr Balogh

Nejdůležitější domácí seriál TOI TOI Cupu bude mít již sedmnácté pokračování a získává si stále větší popularitu. Vždyť v té minulé sezoně se na českých okruzích představili jezdci z rekordních šestnácti zemí.  „Jsem rád, že cyklokros má v Ostravě dalšího silného pořadatele, který organizuje závod Evropského poháru. Výjimečně se domácí šampionát pojede v Táboře. To hlavně z toho důvodu, aby naše reprezentace měla oproti jezdcům dalších zemí výhodu ve větší znalosti okruhu,“ pokračoval Balogh, který také na dnešní tiskové konferenci poděkoval Českému svazu cyklistiky a jejímu prezidentovi Petru Markovi za pomoc při finančním zajištění mistrovství světa.

I sám Petr Marek považuje MS za vrchol sezony i celé cyklistické činnosti. „Jsem rád, že cyklokros funguje tak, jak funguje. Pořadatelsky velmi kvalitně, jezdí k nám plno jezdců i ze zahraničí. Pro nás je MS vrcholná akce a slibujeme si od něj další popularizaci cyklokrosu i České republiky jako takové a mistrovství využijeme také pro naše diplomatické zájmy, abychom do ČR dostali další akce,“ zdůraznil Petr Marek."

Reprezentační kouč Petr Klouček poukázal na skutečnost, že díky větší finanční podpoře bude moci celý tým přípravu zintenzivnit a závodníci pojedou více závodů. „Jednal jsem s trenéry silnice a biků a ti si uvědomují, že pro mnoho závodníků je to příležitost. Třeba oba bratři Ťoupalíkové by rádi na MS závodili a pojedou již v Kolíně, do cyklokrosu se vrátí i Jan Zatloukal. To samé platí o Zdeňku Štybarovi, ale jeho start do sezony přibrzdil covid, který jej potkal před čtrnácti dny,“ řekl Klouček.

Pod jeho vedením absolvovali jezdci juniorských a kategorií U23 první soustředění. „Podívali jsme se i na trať a zdá se mi, že letos je tým silnější. Tréninkových kempů bude více, před ME, potom předvánoční a závěrečné před MS. Všechny v Táboře, kde máme ideální podmínky v trenéru i na silnici a kvalitní zázemí.  Prvním velkým podnikem bude listopadové ME v Pontchateau ve Francii a také chceme objet všechny závody SP kde budou vypsané závody pro kategorie juniorů a U23. Letos bychom rádi absolvovali i více závodů v Belgii v rámci vánočního turné. Na MS bychom určitě chtěli medaile, ne medaili. Hodně bude záležet na počasí. Vždy, když jsem byl u reprezentace, tak v Táboře byl sníh a na něm ty belgické a holandské motory tolik nejezdí,“ dodal Petr Klouček.

Jak již bylo napsáno, úvodní podnik TOI TOI Cupu se uskuteční v Kolíně. „U nás to bude již 19. ročník Velké ceny Kolína. To město je jedním z hlavních krosových pořadatelů, ale bez podpory města a Středočeského kraje, stejně jako dalších partnerů by to nebylo možné,“ zmínil za organizátory kolínského závodu Jan Slavíček. Upozornil však, že jistá není účast české jedničky Michala Boroše, který je po závodu Okolo Slovenska nemocný. „Pojede však Šimon Vaníček, obhájce prvenství z loňska, tradičně přijede Polák Marek Konwa a věřím, že všem zatopí i Slovák Matej Ulík jezdící v našich barvách,“ řekl Slavíček.

Vaníček, vítěz TOI TOI Cupu minulé sezony si pochvaluje přípravu. „Šla mi i silnice, ale jaká je forma, to ukáže až start krosové sezony. Letos jsme zvolili trochu jiný model přípravy. Směřujeme to hlavně na druhou část sezony, na domácí šampionát a mistrovství světa. Světové mistrovství doma je velká výzva.“

Michal Klíma, který má nově na starosti marketing zdůraznil „S novou sezonou se šláplo do pedálů a měla by být přelomová, nově budeme vystupovat jako Český cyklokros.“

Petr Balogh poukázal na to, že pořadatelský tým světového šampionátu má velkou výhodu, že již MS organizoval třikrát. Z 80 procent je již vše připraveno, ladíme jen nějaké drobnosti. Co se týká tratě, tak tu bychom chtěli mít do konce postavenou tak, aby naši závodníci získali výhodu. Uděláme maximum a mým přáním je, aby na MS přišlo 50.000 platících diváků. Pro nás to bude jistě obrovský sportovní svátek, stejně jako pro všechny příznivce našeho sportu,“ dodal Balogh.