ŠTYBAR MEZI NEJLEPŠÍMI NA PREMIÉROVÉM MS V GRAVELU

Největší česká naděje pro závos Světového poháru v cyklokrosu v Táboře Zdeněk Štybar obsadil výborné osmé místo na premiérovém mistrovství světa v gravelových závodech v Itálii. Prvním šampionem v tomto rozvíjejícím se cyklistickém odvětví, v němž se jezdí na silničním typu kol upravených pro štěrkové cesty, se stal Belgičan Gianni Vermeersch. Štybara dělilo od bronzového Mathie van der Poela z Nizozemí pouhých 18 vteřin.


Devětadvacetiletý silniční profesionál Vermeersch vyhrál 194 km dlouhý závod mezi městy Vincenza a Cittadella díky samostatnému úniku. Druhý skončil na tratích, jež zahrnovaly kromě štěrku travnatý, kostkový a asfaltový povrch, domácí Daniel Oss s odstupem 44 sekund.

Bronz získal nizozemský cyklistický univerzál Mathieu van der Poel, jenž porazil o sekundu silničního olympijského vítěze z Ria 2016 Belgičana Grega van Avermaeta. Štybar na vítězného Vermeersche ztratil 1:47 minuty. Čtrnáctý dojel trojnásobný mistr světa v silniční cyklistice Peter Sagan ze Slovenska.

Sobotní závod žen vyhrála Francouzka Pauline Ferrandová-Prévotová a po cyklokrosu, horských kolech a silnici získala titul na čtvrtém letošním MS pod hlavičkou cyklistické unie UCI.

Výsledky:

Muži (194 km):

1. Vermeersch (Belg.) 5:10:41

2. Oss (It.) -44

3. van der Poel (Niz.) +1:29

4. van Avermaet (Belg.) +1:30

5. Fjodorov (Kaz.) +1:39

6. Cort-Nielsen (Dán.) +1:40

...8. Štybar +1:47

92. Pelánek (oba ČR) +39:45.