TOI TOI CUP OVLÁDLI VANÍČEK A DOUDĚROVÁ

Poslední závod letošního cyklokrosového TOI TOI Cupu v Rýmařově měnil pořadí v celkovém hodnocení seriálu jak v elitní kategorii mužů, tak žen. Oba dosud vedoucí jezdci Adam Ťoupalík (Elkov Kasper) a Kristýna Zemanová (Brilon Racing Team MB) dnes na startu chyběli. Ťoupalík je již se svým týmem na soustředění ve Španělsku před nastávající silniční sezonou a Zemanovou na start nepustila viroza. Oba tak o celkový triumf v seriálu přišli. Mezi muži se na první místo dostal Šimon Vaníček (ČEZ cyklo team Tábor), když mu k tomu stačilo dnešní čtvrté místo. Dokonce až desátá pozice posunula na celkové vítězství juniorku Kateřinu Douděrovou (Jaroslav Kulhavy Cycling Team).


V Rýmařově dnes vyhráli Pavla Havlíková (LAWI junior team) a polský jezdec Marek Konwa. Oba se na nejvyšší stupeň v letošním ročníku dostali poprvé. Naopak junior Václav Ježek (Brilon Racing Team MB) završil svoji vítěznou cestu pohárem další výhrou a ani jednou v sezoně na domácích tratích nenašel českého přemožitele. Nejlepší z juniorek dnes dojela osmá Vanda Dlasková (Auto Škoda Ml. Boleslav).

Konwa, který na českých okruzích startuje celkem pravidelně byl letos již druhý a třetí, ale dnes šel za vítězstvím hned od startu. Okamžitě se usadil na čele startovního pole, v cíli prvního okruhu měl k dobru 12 vteřin a svůj náskok neustále navyšoval. Až závěrečném okruhu si mohl dovolit zvolnit, přesto vyhrál o 34 vteřina před Jakubem Římanem (Auto Škoda Ml. Boleslav). Pro třetí místo si výrazným zrychlením v závěrečných dvou okruzích dojel Matěj Stránský (ATT Investments). Na stupně vítězů si ještě závodník kategorie U23 po vážném zranění z letní silniční sezony probojoval poprvé a naznačil, že se postupně dostává do formy z loňské sezony.

"Celkové vítězství v TOI TOI Cupu je můj zatím největší úspěch a strašně moc to pro mě znamená, je to super. Ale na stupně vítězů jsem chtěl i dnes, ale plán byl, že nemohu jít do příliš velkého risku a hlavně si to hlídat. Ovšem dnes jsem neměl svůj den, nohy nebyly nejlepší a kluci byli prostě lepší," řekl v cíli Šimon Vaníček. "Před startem sezony to byl takový můj cíl, protože jsem věděl, že Boroš nepojede vše, a tím byla ta šance větší. Po čtyřech třetích místech jsem měl závěr poháru dobrý. Zítra odlétáme na soustředění na Mallorku, kde se budu chtít co nejlépe připravit na hlavní cíl sezony, na domácí šampionát v Mladé Boleslavi a také na mistrovství světa," dodal jezdec celku ČEZ Cyklo team Tábor.

Osminásobná česká šampionka Havlíková se dočkala výhra až v závěrečném dějství seriálu. Ještě do závěrečného okruhu vjížděla společně s Nikolou Bajgerovou (Atom Deweloper Posciellux.pl Wroclaw), ale v něm soupeřku setřásla a vyhrála naprosto přesvědčivě. Zemanová skončila v úvodních třech závodech druhá za Maďarskou Vasovou, další dva závody ovládla a zdálo se, že ji celkový triumf nemůže uniknout. Před týdnem ale chyběla pro nemoc v Kolíně a na start ji nemoc nepustila ani dnes a to nahrálo Douděrové. Před Zamanovou se ještě dostala její týmová kolegyně Kateřina Hladíková, jež dnes dojela třetí.

Nejtěsnější vítězství v TOI TOI Cupu letošního roku vybojoval Ježek když jen těsně o dvě vteřiny zdolal slovenskou naději Matthiase Schwarzbachera, třetí dojel vítěz z Kolína Jakub Kuba (Dukla Praha) a celkově obsadil druhou pozici.

Výsledky:

Junioři:

1. Ježek (Brilon Racing Team MB) 40:36, 2. Schwarzbacher (SR) +2, 3. Kuba (Dukla Praha) +41, 4. Hojka (Expres CZ - TUFO Team Kolín) +1:08, 4. Faltýnek (ČEZ cyklo team Tábor) +1:25, 6. Šumpík (Jaroslav Kulhavy Cycling Team) +1:28.

Ženy:

1. Havlíková (LAWI junior team) 48:08, 2. Bajgerová (Atom Deweloper Posciellux.pl Wroclaw) +17, 3. Hladíková +29, 4. Jeřábková (obě Brilon Racing Team MB) +44, 5. Mulová +55, 6. Andrzejewská (obě Pol.) +56.

Muži:

1. Konwa (Pol.) 56:44, 2. Říman (Auto Škoda Ml. Boleslav) +34, 3. Stránský (ATT Investments) +55, 4. Vaníček +1:33, 5. Jindřich (oba ČEZ cyklo team Tábor) +1:54, 6. Hula (Expres CZ-TUFO Team Kolín) +2:20.