ÚVODNÍ ZÁVOD MS PRO NIZOZEMSKÉ TŘIADVACÍTKÁŘE

Ziskem dvou nejcennějších medailí začal 72. světový šampionát v belgickém Ostende pro nizozemské cyklokrosaře. Pro tu nejcennější - zlatou - si dojel Pim Ronhaar, druhý skončil obhájce titulu z loňského roku Rayn Kamp a bronz vybojoval Timo Kilelich z Belgie. Čeští mladí krosaři neuspěli, nejlepší z nich skončil Robert Hula, ale dojel až devětadvacátý. Největší naše naděje Jakub Říman skončil na 37. místě a Šimon Vaníček závod nedokončil.


Na startu závodu bylo 45 jezdců z jedenácti zemí na čekalo na ně šest okruhů, ale také pouze teplota dva stupně Celsia a po ranním silném dešti i hodně mokrá trať. Kromě domácích Belgičanů byli největšími favority Nizozemci a také britské duo Thomas Mein a Ben Turner, ale dva nejlepší ze závodu SP v Táboře Mein a Turner neuspěli. V elitní desátce skončilo pět domácích jezdců, čtyři Nizozemci a mezi ně s dokázal vtěsnat jen devátý Turner.

Hned po startu se na čele seřadili favorité Kamp, Ronhaar jejich krajan Mees Hendrikx a Niels Vandeputte z Belgie. Poměrně dobře odstartoval z našich Říman kolem dvacátého místa, ale rychle, v první písečné pasáži, se propadl do čtvrté desítky, kde byli i Vaníček a Hula. Na samé čelo se dostali rychle další Belgičané Toon Vandebosch, Anton Ferdinande či Timo Kielich.

Na bahnité trati bylo k vidění plno pádů, v písečném úseku se pole závodníků rychle přelévalo. Ve druhém kole se na čele objevil Tim van Dijke (Niz.), ale dlouho tam nevydržel. Pád na schodech a technické problémy s kolem znamenaly stop pro Meina, který se propadl až do čtvrté desítky. Nevzdal se, posouval se kupředu, na lepší jak 13. místo v cíli to nestačilo.

Ve třetím kole si na čele získal malý náskok Ronhaar před, van Dijkeem, Kileichem, Vandeboschem a  Kamp již ztrácel 12 vteřin. Říman se dokázal posunout kupředu, ale po dalších chybách opět klesal a rozhodně závod neskončil pro něj podle představ. "Bohužel jsem dopadl za očekáváním. Hned po startu jsem se procedil a od prvního kola jsem cítil, že nohy nejsou ideální. Snažil jsem se bojovat, tři kola před cílem jsem šel třikrát k zemi, písek jsem nedokázal projet. Jsem hrozně zklamán a doufám, že příště to snad bude lepší," řekl Jakub Říman, který v průběhu sezony předváděl velmi dobré výkony.

Ve čtvrtém kole se začal vzdalovat Ronhaar soupeřům ještě více a v cíli měl k dobru deset vteřin před duem Verstrynge a Kielich, Kamp ztrácel 15 vteřin. Ronhaar jel celý závod konstantně a jako jeden z mála se dokázal vyvarovat chyb. V závěrečném okruhu nasadil Kamp ke stíhací jízdě svého krajana, ale ten si již zlato pohlídal.

První z Čechů se v cíli objevil Hula, ale ze svého umístění příliš nadšen nebyl. "Stál jsem na startu skoro v poslední řadě a ten závod byl extrémně těžký, hodně se běhalo. Umístění není nijak super, ale s příliš lepším jsem nepočítal. Nejsem nadšený ani zklamaný," řekl Robert Hula.

A reprezentační kouč Petr Dlask byl hodně kritický. "Říman se po slušném startu v písku  zastavil a propadl se k naší zbylé dvojici. Kluci strašně chybovali, ukázalo se, že nemají mezinárodní zkušenosti. Odjeli snad nejhorší závod v sezoně. Výkon, který předvedli, nebyl hodný mistrovství světa,“ řekl Dlask.

Výsledky:

Muži U23:

1. Ronhaar 49:47

2. Kamp (oba Niz.) +8

3. Kielich +14

4. Verstrynge +19

5. Vandebosch (všichni Belg.) +31

6. Hendrikx (Niz.) +33

...29. Hula +5:04

...37. Říman +6:36

DNF. Vaníček (všichni ČR)