V Hlinsku se pojede letos poprvé na sněhu

Sobotní závod v Hlinsku bude letošní šestou zastávkou letošního ročníku Toi Toi Cupu, pro mládežnické kategorie to bude už desátý závod. Podle momentálních povětrnostních podmínek to bude premiéra na sněhu.

Tradiční destinací cyklokrosového pohárového klání bývá Hlinsko. Nejinak tomu bude i letos.

„Trať je v podstatě stejná jako v předchozích ročnících, jenom s drobnými úpravami,“ říká ředitel závodu Leoš Chvojka.

Jako v celé republice, tak i v Hlinsku nechybí sněhová pokrývka. „Už je to na běžky, sněhu je tu asi tak deset centimetrů. Říkáme, že je to klasicky na modrý extra. Ale podle předpovědi má ještě v pátek a v sobotu něco připadnout. Máme s tím dost starostí, zase jsme to trefili,“ kroutí nevěřícně Leoš Chvojka.

Je tak možné, že by se mohly opakovat podobné podmínky jako během mistrovství republiky z roku 2017. „Tehdy hodně mrzlo. Ráno ukazoval teploměr -23 stupňů, přes den bylo už jen -12 stupňů,“ vzpomíná Chvojka.

Startovat by měla kompletní česká špička. V ženách patří k největším favoritkám Kristýna Zemanová, o další místa na stupních vítězů by měly usilovat nejen nadějné juniorky, ale i Nikola Nosková a Slovenka Viktoria Chladoňová.

V kategorii mužů je přihlášen letos doma neporažený Michael Boroš, bratři Adam a Jakub Ťoupalíkovi, Matyáš Fiala i průběžný lídr Toi Toi Cupu Polák Marek Konwa.

„Bude to masakr! Diváci, závodníci i pořadatelé se mají na co těšit,“ zve Chojka všechny sportovní fandy na sobotní závody.

Text Petr Hofbauer, foto archiv Agentura Cyklistika