V JIČÍNĚ NEJLEPŠÍ VASOVÁ A FERDINANDEv

Již třetí díl seriáou TOI TOI Cupu se jel dnes v Jičíně, jako devátý ročník jičínských cyklokrosů. Na nové trati v okolí rybníka Šibeňák chyběl obhájce loňského prvenství a vítěz dvou úvodních závodů letošní sezony Michael Boroš, který absolvuje již zítra v americkém Waterloo úvodní podnik Světového poháru. Na startu se sešlo opět velmi početné startovní pole, poprvé v sezoně pro velký počet jezdců byly rozděleny kategorie kadetů a kadetek na samostatné závody.


V rychlém sledu již třetí díl seriálu Toi Toi Cupu se dnes uskutečnil v Jičíně a vítězství si odnesli zahraniční jezdci. Mezi ženami potřetí vystoupila na nejvyšší stupeň maďarská krosařka Kata Blanka Vasová, mezi muži při absenci nejlepšího našeho jezdce Michala Boroše, který je již v USA a zítra bude na startu úvodního dílu SP ve Waterloo, toho využil vítězný Anton Ferdinande z Belgie. V průběžném vedení seriálu jsou Vasová a Adam Ťoupalík (Elkov Kasper), který byl dnes stejně jako na Holých Vrších i Hlinsku druhý.

O oproti loňsku byl tentokrát okruh suchý, což znamenalo, že i hodně rychlý.  Při absenci Boroše se otevřela cesta k vítězství dalším jezdců a nejlépe ji využil Ferdinande patřící do kategorie U23. Hned v prvním okruhu ujela skupina šesti jezdců v níž byli Adam a Jakub Ťoupalíkové (Elkov Kasper), Ferdinande, jeho kolega Yentl Bekaert a dvojice jezdců týmu ČEZ Cyklo Team Tábor Šimon Vaníček a Matyáš Fiala.

Jako první odpal Fiala, potom Jakub Ťoupalík, takže vepředu zůstal kvartet cyklistů. První z nich se pokusil skupinku rozdělit Adam Ťoupalík, ale Ferdinanda nesetřásl, třetí místo si držel Bekaert. V posledním kole nastoupil Ferdinande a A. Ťoupalík již s ním kontakt neudržel.

"Ze všech letošních startů v terénu se i dnes jelo zatím nejlépe. V samotném závěru jsem měl nějaké problémy s předním kolem a trochu jsem se bál. Škoda mohl jsem možná bojovat o vítězství, ale i druhé místo se počítá," řekl Adam Ťoupalík.

prvním kole odjela závodu žen tradičně všem soupeřkám Vasová a i když se s ní snažila držet krok česká šampionka Zemanová, tak jí nestačila. Po problémech v úvodním okruhu s řetězem, se do boje o třetí místo vrátila Jitka Čábelická (GAPP System - KOLOFIX MTB Racing Team), takže o podium bojovalo až do závěrečných metrů kvarteto závodnic. Ve spurtu trojice byla nakonec nejrychlejší ta nejzkušenější z nich Pavla Havlíková z celku LAWI junior team.

Mezi juniory již třetí triumf vybojoval Václav Ježek (Brilon Racing Team MB), tentokrát vyhrál o jednou vteřinu před Maďarem Barnabásem Vasem a třetí Ondřej Novotný (Dukla Praha) zaostal o sedm vteřin.

Výsledky:

Mladší žákyně:

1. Zavadilová (Cycling Academy Tábor) 20:41, 2. Škubalová (TUFO CZ Otrokovice) +16, 3. Pazourková (Cycling Academy Tábor) +30.

Starší žákyně:

1. Sluková (ADASTRA Cycling Team) 19:57, 2. Sítková (ACK Stará Ves nad Ondřejnicí) +3, 3. Frydrychová (Auto Škoda Ml. Boleslav) +26.

Mladší žáci:

1. Zavadil 19:58, 2. Maňas (oba Cycling Academy Tábor) +39, 3. Semerád (Cyklostar Head Pirelli) +43.

Starší žáci:

1. Pazourek (Cycling Academy Tábor) 18:41, 2. Panuš (Jaroslav Kulhavy Cycling Team) +7, 3. Hladík (Brilon Racing Team MB) +7.

Kadetky:

1. Hrdinová (Cycling Academy Tábor) 25:39, 2. A. Gottwaldová (CP team) +1, 3. Bukovská (DK Bikeshop Racing Team) +22.

Kadeti:

1. Bažant (TJ Sokol Plavy - Cyklo Benda) 29:56, 2. Hájek (Brilon Racing Team MB) +1, 3. Mitáš (Rexonix Kovo Praha) +9.

Junioři:

1. Ježek (Brilon Racing Team MB) 39:34, 2. Vas (Maď.) +1, 3. Novotný +7, 4. Kuba (oba Dukla Praha) +21, 5. Faltýnek (ČEZ Cyklo Team Tábor) +32, 6. Samec (KOLOFIX MTB Racing Team) +40.

Muži:

1. Ferdinande (Belg.) 59:30, 2. A. Ťoupalík (Elkov Kasper) +11, 3. Bekaert (Belg.) +23, 4. Vaníček (ČEZ Cyklo Team Tábor) +1:06, 5. J. Ťoupalík (Elkov Kasper) +1:17, 6. Říman (Auto Škoda Ml. Boleslav) +1:41.

Ženy:

1. Vasová (Maď.) 42:26, 2. Zemanová (Brilon Racing Team MB) +1:07, 3. Havlíková (LAWI junior team) +1:45, 4. Hladíková (Brilon Racing Team MB) +1:45, 5. Čábelická (GAPP System - KOLOFIX MTB Racing Team) +1:45, 6. Bajgerová (Atom Deweloper Posciellux.pl Wroclaw) +1:48.