WOUT VAN AERT VYHRÁL SP V OVERIJSE I CELKOVĚ

Belgičan Wout van Aert na domácí trati v Overijse završil úspěšně své účinkování v letošním pětidílném seriálu Světového poháru. Vyhrál s naprosto přesvědčivým náskokem 1:03 před svým největším rivalem Mathie van der Poelem z Nizozemí a stejně bezpečně ovládl i celý seriál. Bronz bral dnes třetí ze silné trojky Thomas Pidcock z Bitánie a všichni ukázali, že by měli být největšími favority na světovém šampionátu.


Z našich jezdců skončil nejlépe mistr republiky Michael Boroš klasifikovaný na třicátém místě, ale ztrátou dvou okruhů, zbylý kvartet Jakub Říman, Daniel Mayer, Robert Hula a Šimon Vaníček rozhodčí před cílem čtvrtého kola odvolali ze závodu pro velkou ztrátu.

Van Aert hned od začátku naznačil, že touha po celkovém triumfu je u něj velká. Již po dvou kolech měl k dobru na svého největšího soupeře Mathieu van der Poela deset vteřin, třetí Pidcock již ztrácel půl minuty, těsně za ním jeli Michael Vanthourenhout a Toon Aerts (oba Belg.) a tak to vydrželo, až na rozdíly, do cíle. Až ve čtvrté desítce jezdil od začátku Boroš, Říman, Mayer, Vaníček a Hula se pohybovali kolem padesátého místa ve startovním poli 64 jezdců.

Na velice těžkém okruhu plného bláta a s mnoha úseky na nichž museli jezdci běhat s kolem na ramenou, se pole rozdělilo, takže závodníci jezdili prakticky osamoceně. Van Aert od druhého kola se všem soupeřům vzdálil a svůj náskok sice pomalu, ale jistě postupně navyšoval.

Pořadí za ním se prakticky neměnilo. Třetí Pidcock již po čtyřech okruzích ztrácel minutu a za ním bylo pět Belgičanů. O pár míst si dokázal v polovině závodu polepšit i český šampion Boroš, to však již zbylá česká čtveřice v depu, ale i on byl později odvolán.

„Start se mi nepovedl, nemohl jsm se dostat do tempa. Možná to bylo i tím, že jsem minulý týden nezávodil. Když jsem se rozjel, tak již bylo pozdě, v takové konkurenci již lze ztrátu dohnat jen velice těžko,“ řekl Michael Boroš.

V šestém kole stáhl M. van der Poel ztrátu na van Aerta na deset vteřin, ale to bylo vše, co mu Belgičan povolil. Opět dokázal zrychlit a rázně ukázal, kdo je dnes bahnivým králem. Ve druhé polovině závodu nasadili větší obrátky i Nizozemci Lars van der Haar a Corne van Kessel a posunuli se na šesté resp. osmé místo a ukázali, že před MS je nelze podcenit.

Výsledky:

Muži:

1. van Aert (Belg.) 1:05:57, 2. M. van der Poel (Niz.) +1:03, 3, Pidcock (brit.) +2:07, 4. M. Vanthourenhout +2:24, 5. Toon Aerts (oba Belg.) +2:39, 6. van der Haar (Niz.) +3:26, ...30. Boroš -2 kola, 47. Říman, 50. Mayer, 55. Hula, 58. Vaníček (všichni ČR) všichni -4 kola.

Konečné pořadí:

1. van Aert 165, 2. M. van der Poel 140, 3. M. Vanthourenhout 128, 4. Toon Aerts 108, 5. Hermans (Belg.) 96, 6. van Kessel (Niz.) 91, ...43. Boroš 3.